Infraroodlaser kan gebruikt worden bij:
-gewrichtsklachten(facetoverbelasting,artrose in alle gewrichten,discusuitpuilingen en hernia’s cervicaal en lumbaal
-postoperatief na plaatsen heup en knieprothese:pijn en zwelling zullen vlugger verdwijnen
-peesletsels oa tenniselleboog,tendinitis achillespees,heup,knie,schouder,hielspoor,
-spierletsels oa verrekingen,scheuren,trapeziussyndroom
-hielspoor:
-carpaaltunnelsyndroom
-verwijderen van wratten,ouderdomswratten:kan na applicatie lokaal met verdovende zalf type emla crème
-wondgenezing oa ulcera onderste ledematen,decubitus
_
-schimmelnagels
Wat is lasertherapie?
Al het licht bestaat uit fotonen: kleine pakketjes lichtenergie in de vorm van golven met een bepaalde frequentie en golflengte. Echter, niet al het licht is hetzelfde. Verschillende golflengtes van licht vertegenwoordigen verschillende kleuren op het lichtspectrum.
Wanneer licht wordt geprojecteerd als een enkele, coherente golflengte waarbij de golven parallel aan elkaar reizen, wordt het laserlicht genoemd. Laserlicht is veel intenser dan gewoon wit licht en heeft een veelvoud aan toepassingen, van het scannen van barcodes tot het behandelen van pijn, ontstekingen en meer in menselijke (en dierlijke) lichamen.
Laserlicht behoudt zijn intensiteit totdat het wordt geabsorbeerd door een medium; in het geval van lasertherapie is het medium het lichaam. De fotonenergie van laserlicht kan effectief doordringen in de huid en onderliggende structuren, wat het natuurlijke genezingsproces van het lichaam versnelt. Lasertherapie maakt gebruik van de golflengten en frequenties van zichtbaar rood en nabij-infrarood (NIR) licht om verschillende aandoeningen bij de bron in het lichaam te behandelen door middel van veilige, niet-invasieve en pijnloze procedures.
Hoe lasertherapie werkt
Fotochemische actie
Studies hebben aangetoond dat wanneer weefselculturen worden bestraald met lasers, enzymen in cellen energie absorberen van laserlicht. Zichtbaar rood licht en nabij-infrarood (NIR) worden geabsorbeerd in de mitochondriën en het celmembraan. Dit produceert hogere ATP-niveaus en stimuleert de DNA-productie, wat leidt tot een toename van cellulaire gezondheid en energie.
Daarom is aangetoond dat lasers, wanneer ze als behandeling worden toegepast, pijn en ontsteking verminderen en zenuwregeneratie, spierontspanning en immuunsysteemrespons stimuleren. Lasers hebben geen effect op normale weefsels omdat fotonen van licht alleen worden geabsorbeerd en gebruikt door de cellen die ze nodig hebben.
Rol van chromosomen
Chromoforen zijn componenten van verschillende cellen en subcellulaire organellen die licht absorberen. De stimulatie van chromoforen op mitochondriale membranen zet de productie van ATP in gang. Dit resulteert in:
- Verhoogde cellulaire energieniveaus
- Pijnverlichting
- Versnelde cellulaire genezing
Effecten van Lasertherapie
Cellulaire effecten
Tijdens lasertherapie interageert infrarood laserlicht met weefsels op cellulair niveau, waardoor de metabolische activiteit in de cel toeneemt. Door het transport van voedingsstoffen door het celmembraan te verbeteren, wordt de verhoogde productie van cellulaire energie (ATP) gestimuleerd. De cascade van gunstige effecten die volgt, omvat een verhoogde cellulaire functie en weefselherstel.
Therapeutische effecten
Tijdens elke pijnloze behandeling verhoogt laserenergie de bloedsomloop, waardoor water, zuurstof en voedingsstoffen naar het beschadigde gebied worden getrokken. Dit creëert een optimale genezingsomgeving die ontstekingen, zwellingen, spierspasmen, stijfheid en pijn vermindert. Als het geblesseerde gebied weer normaliseert, herstelt de normale functie hersteld en verlicht de pijn.
PBM is aangetoond in zowel in-vitro als in-vivo studies om ontstekingen te verminderen door de niveaus van prostaglandine E2, interleukine 1 en tumor necrose factor .11 Dierlijke studies hebben ook bevestigd dat de ontstekingsremmende effecten van PBM-therapie vergelijkbaar zijn met farmacologische middelen zoals celecoxib (Celebrex), meloxicam, diclofenac en dexamethasone.12,13Vanwege het vermogen om diep weefsel binnen te dringen.14,15
Aangezien fotobiomodulatie een verhoogde ATP-productie bevordert in de mitochondriën van spiercellen, wordt het uithoudingsvermogen aanzienlijk verbeterd door lasertherapie als gevolg van afnames van oxidatieve stress op spierweefsel.16,17 Bovendien verbetert de toegevoegde ATP-productie de aanstekelijke functie van skeletspier door krachtverlies te verminderen.18,19 Deze positieve veranderingen in spieroutput zouden moeten helpen bij het verbeteren van het suurspieren in de nek en de bovenrug, omdat de lengtespanningskenmerken worden aangepast.
Golflengte en waarom is het vermogen zo belangrijk?
De laser die ik gebruik is een klasse IV lasermet een hoogvermogen van 40 watt die diep in de weefsels kan indringen nl tot 7 cm
Al die golflengtes kunnen gecombineerd worden in een bepaald percentage zodat met één sonde meerdere therapeutische effecten kunnen bekomen worden,zowel diep als oppervlakkig.
Deze laser heeft 4 golflengten en de golflengte bepaalt de penetratiediepte van een therapeutische laser en het vermogen (tot 40 watt)doet hetzelfde qua dosering die in weefsels tot op de diepte wordt toegediend. Vermogen (watt) is de snelheid waarmee energie wordt afgegeven. Energie wordt gemeten in joule (1 watt = 1 joule per seconde).
Een hoger vermogen aan het oppervlak levert meer energie op de gewenste diepte.(kan 7cm diep gaan)
De juiste energievoorziening bevordert de regeneratie van spierweefsel en peesweefsel.
Met de E2C-modus werkt het goed samen met het perifere zenuwstelsel voor een snel pijnstillend(analgetisch )effect, ook dankzij de Gate Control.
De GEBRUIKTE LASER IXYON XP(Mectronic Medicale) HEEFT 4 GOLFLENGTEN en 12 vooraf ingestelde emissiemodi die zijn ontworpen om fotobiomodulatie (PBM) en de werking op thermo- en mechanoreceptoren te maximaliseren.
Het belang van laserpulsen
Studies tonen aan dat pulsfrequenties diverse fysiologische reacties uitlokken en verschillende weefseltypen (spieren, bindweefsel, botten, enz.) er beter op reageren.
Hoe werkt Intense Super Pulse (ISP) Lasertherapie?
Lasers die in superpulsmodus werken zorgen voor uitbarstingen van hoog piekvermogen binnen een kort tijdsbestek. De Intense Super Pulse (ISP) -modus levert een piek van 30 W laserenergie aan diepere weefsels, waardoor de oppervlakkige warmteontwikkeling afneemt.
De werking van lasertherapie
De toepassing van laser in de gezondheidszorg neemt al jaren een vlucht. Keken we vroeger vreemd tegen het laseren van ogen aan: nu is het algemeen geaccepteerd als een normale ingreep. Ook bij het behandelen van huidproblemen bewijst het gebruik van lasertechnologie zijn waarde.
Nu komt ook het werkterrein van fysiotherapie aan de beurt. Niet vreemd: met lasertherapie kunnen ontstekingen en pijn gericht worden behandeld. Resultaat: een directe verlichting van klachten en sneller herstel. De behandeling is door de strenge Amerikaanse FDA goedgekeurd en biedt een prima alternatief voor pijnstillers en operaties.
Hoe de behandeling verloopt
Een behandeling duurt tussen 15 en 10 minuten. De exacte duur hangt af van de klachten . Het is van belang dat de laser direct in contact staat met je huid. Kleding verhindert de werking. Mensen ervaren de behandeling zelf als niet-belastend. Je voelt een kalmerende warmte tijdens het laseren.
Bij iedere klacht hoort een eigen behandelplan. Zo kan er worden gevarieerd met huidcontact- of contactloze laser. De laser met huidcontact stelt de fysiotherapeut in staat om weefsel (net als bij normale fysiotherapie) fysiek te manipuleren. Er is dan sprake van een laser-massagebehandeling.
Door de combinatie met massage dringt laserlicht diep door tot de kern van klachten (denk aan spieren en pezen).
Ook werken we contactloos bij open wonden (om wondgenezing te bevorderen).
De eerste resultaten zijn direct voelbaar, maar het beste effect wordt na circa 3 tot 5 behandelingen bereikt. We stellen in overleg met jou een optimaal behandelplan op.
Wat zijn nu de effecten van de laserbehandeling?
- Pijndemping: Lasertherapie heeft een groot gunstig effect op zenuwcellen die pijn blokkeren die door deze cellen naar de hersenen wordt overgebracht en die de zenuwgevoeligheid vermindert. Ook is er minder oedeem en minder pijn door minder ontsteking. Een ander pijnblokkerend mechanisme omvat de productie van hoge niveaus van pijnstillende chemicaliën zoals endorfines en enkefalinen uit de hersenen en de bijnier.
- Ontstekingsremmend: Lasertherapie heeft een anti-oedeem effect omdat het zorgt voor vasodilatatie (verwijding van bloedvaten, bloeddrukverlaging), maar ook omdat het het lymfedrainagesysteem activeert (afvoer van gezwollen plekken). Hierdoor is er een vermindering van zwellingen die ontstaan door blauwe plekken of ontstekingen.
- Bevordering van het weefselherstel op cel niveau:
Fotonen van licht van lasers dringen diep door in weefsel en versnellen de celreproductie en -groei. Het laserlicht verhoogt de energie die beschikbaar is voor de cel, zodat de cel sneller voedingsstoffen kan opnemen en afvalstoffen kan afvoeren. Als gevolg van blootstelling aan laserlicht worden de cellen van pezen, ligamenten en spieren sneller hersteld.
Verbeterde vasculaire activiteit: Laserlicht zal de vorming van nieuwe haarvaten in beschadigd weefsel aanzienlijk verhogen, wat het genezingsproces versnelt, wonden snel sluit en littekenweefsel vermindert. Extra voordelen zijn onder andere versnelling van angiogenese, wat tijdelijke vasodilatatie veroorzaakt, een toename van de diameter van bloedvaten.
- Verbeterde zenuwfunctie: Langzaam herstel van zenuwfuncties in beschadigd weefsel kan leiden tot gevoelloosheid en aangetaste ledematen. Laserlicht versnelt het proces van zenuwcel-reconnectie en vergroot de amplitude van actiepotentialen om spieractie te optimaliseren.
- Verminderde vorming van vezelig weefsel:
Lasertherapie vermindert de vorming van littekenweefsel na weefselschade door snijwonden, krassen, brandwonden of operaties.
.Triggerpoints en acupunctuurpunten
Lasertherapie stimuleert spiertriggerpoints en acupunctuurpunten op een niet-invasieve manier en biedt verlichting van musculoskeletale pijn. - Verhoogde metabolische activiteit: Lasertherapie zorgt voor een hogere output van specifieke enzymen en een grotere hoeveelheid zuurstof en voedseldeeltjes voor bloedcellen.
De pijndemping heeft een natuurlijke achtergrond: lasertherapie stimuleert de aanmaak van endorfines, de lichaamseigen pijnstillers. Dit effect voel je direct en het houdt tot 3-4 dagen na de behandeling aan. Na deze dagen is het tijd voor een vervolgbehandeling.
De verschillende effecten van lasertherapie op cellen.
Zelfherstellend
Door de werking van lasertherapie stimuleren we je lichaam om zelf te herstellen. Minder pijn betekent immers: sneller herstel. Minder pijn draagt ook bij aan de mogelijkheid om intensiever te behandelen. Extra voordeel van een laserbehandeling is dat de aanwezigheid van het energierijke stofje ATP (adenosine-tri-phosfaat) toeneemt in je lichaam.
ATP voorziet cellen in je lichaam van energie. Deze energie is onmisbaar voor een optimale werking van (spier) cellen in je lichaam. Komt er in een cel meer ATP beschikbaar? Dan verloopt je herstel sneller.
Bindweefsel
Laserlicht heeft ook een positieve invloed op het aanmaken nieuw bindweefsel, het herstel van spieren en de werking van zenuwen. Het activeert de volledige werking van je lichaam. Dit celherstel heeft een langdurig effect, tot 7 weken.
Resultaat: sneller herstel, minder pijn zonder medicijnen en ingrepen. Lasertherapie wordt dan ook bij uiteenlopende klachten ingezet: het levert ook goede resultaten bij chronische klachten die vaak lastig te behandelen zijn.
De flexibiliteit van de behandelingsopties van THEAL betekent dat u ook ongewone pathologieën of enkelvoudige individuele kenmerken kunnen behandeld worden.
De puls kan aangepast worden om de behandelingsresultaten te maximaliseren, afhankelijk van de pathologie en de fysieke kenmerken van de patiënt (leeftijd, fototype, somatotype, toestand van de pathologie, pijnniveau), net zoals u op basis van deze technologie heel verschillende pathologieën kunt behandelen met één apparaat.
THEAL blijkt daarom effectief te zijn bij patiënten met een zeer lichte teint, maar ook bij patiënten met een huid bedekt met tatoeages en, over pathologieën, kunt u ingrijpen bij de behandeling van zweren, zenuwontstekingen, oedeem, oedeem, ook diabetische voet of tinnitus.
Laserlicht stimuleert de ontwikkeling van fibroblasten in beschadigd weefsel. Fibroblasten zijn de bouwstenen van collageen, dat overheerst bij wondgenezing. Collageen is het essentiële eiwit dat nodig is om oud weefsel te vervangen of weefselbeschadigingen te herstellen. Als gevolg hiervan is lasertherapie effectief bij open wonden en brandwonden.
Is een lasertherapie pijnlijk? Hoe voelt lasertherapie?
Lasertherapiebehandelingen moeten direct op de huid worden toegediend, omdat laserlicht niet door lagen kleding kan dringen. U zult een verzachtende warmte voelen als de therapie wordt toegediend. Veel patiënten die behandelingen krijgen, melden dat ze genieten van de ervaring, vooral wanneer een massage-ball behandelingshoofd wordt gebruikt om te leveren wat vaak wordt aangeduid als een “lasermassage”.
Patiënten die behandelingen krijgen met lasers met een hogere wattage, melden ook vaak een snelle afname van pijn. Voor iemand die lijdt aan chronische pijn kan dit effect bijzonder uitgesproken zijn.
Is lasertherapie veilig?
Klasse IV lasertherapie apparaten werden in 2004 door de FDA goedgekeurd voor de veilige en effectieve vermindering van pijn en toenemende microcirculatie. Therapielasers zijn veilige en effectieve behandelingsopties om musculoskeletale pijn als gevolg van letsel te verminderen. Het grootste risico op letsel tijdens lasertherapiebehandelingen is voor het oog, daarom is gecertificeerde, beschermende brillen altijd nodig tijdens de behandelingen .
Hoe lang duurt een therapiesessie?
De behandelingen duren een 10-20 minuten, afhankelijk van de grootte, diepte en scherpte van de aandoening die wordt behandeld. Krachtige lasers zijn in staat om in een kleine tijd veel energie te leveren, waardoor de therapeutische doseringen snel kunnen worden bereikt. Voor patiënten en clinici met volle schema’s zijn snelle en effectieve behandelingen een must.
Hoe vaak moet ik behandeld worden met lasertherapie?
De meeste clinici zullen hun patiënten aanmoedigen om 1-2 behandelingen per week te krijgen als de therapie wordt gestart. Er is een goed gedocumenteerde ondersteuning dat de voordelen van lasertherapie cumulatief zijn, wat suggereert dat plannen voor het opnemen van laser als onderdeel van het zorgplan van een patiënt vroegtijdige, frequente behandelingen moeten omvatten die minder vaak kunnen worden toegediend naarmate de symptomen verdwijnen.
Hoeveel behandelingssessies heb ik nodig?
De aard van de aandoening en de reactie van de patiënt op de behandelingen zullen een sleutelrol spelen bij het bepalen hoeveel behandelingen nodig zijn. De meeste lasertherapieplannen van zorg omvatten 6-12 behandelingen, met meer behandeling nodig voor langere staande, chronische aandoeningen.
Hoe lang duurt het voordat ik een verschil merk?
Patiënten melden vaak een verbeterde sensatie, waaronder een therapeutische warmte en enkele analgesie direct na de behandeling. Voor merkbare veranderingen in de symptomen en aandoeningen moeten patiënten een reeks behandelingen ondergaan, omdat de voordelen van lasertherapie van de ene behandeling naar de andere cumulatief zijn.
Moet ik mijn activiteiten beperken?
Lasertherapie beperkt de activiteiten van een patiënt niet. De aard van een specifieke pathologie en de huidige fase binnen het genezingsproces dicteert de juiste activiteitsniveaus. Laser vermindert vaak pijn waardoor het gemakkelijker wordt om verschillende activiteiten uit te voeren en vaak helpt bij het herstellen van meer normale gewrichtsmechanica.
Uiteraard is het ook van belang om aangepaste oefeningen te doen naar gelang de aandoening
Wat zijn de contra-indicaties voor lasertherapie?
Hieronder volgen contra-indicaties met lasertherapie.
- Behandel niet over groeiplaten bij kinderen.
- Behandel zwangere patiënten niet via het buikgebied of het lage rug-/bekkengebied.
- Vermijd behandeling rond klierweefsel (zoals schildklier, tests, eierstokken).
- Behandel niet over pacemakers of interne pijnpompen.
- Patiënten die lichtgevoelige medicijnen gebruiken (zoals steroïden of antibiotica) niet behandelen
Wat zijn de bijwerkingen van lasertherapie?
Op basis van peer-reviewed literatuur zijn er voor de meeste aandoeningen geen significante bijwerkingen van lasertherapie bekend. Verhoogde bloedstroom is een positief voordeel dat gepaard gaat met lasertherapie die ervoor kan zorgen dat de huid gelijk wordt en het gevoel van warmte. Deze veranderingen zijn van korte duur, meestal tot een paar uur. Onjuiste dosering kan leiden tot een verhoogde zwelling voor acute verwondingen, waar veel ontsteking aanwezig is, evenals verhoogde zenuwgerelateerde pijn voor bepaalde aandoeningen wanneer prikkelbaar zenuwweefsel te veel wordt gestimuleerd. Dit is meestal te corrigeren door de behandelingsinstellingen aan te passen. In deze zeldzame gevallen keren de tegenslagen zich meestal binnen 24-36 uur om. Het begrijpen van de juiste doseringsparameters minimaliseert dit fenomeen.
Kan laser worden gebruikt via metaal/implantaten?
Ja, kan de laser over metaalimplantaten worden gebruikt. Het licht zal eenvoudig van metaal weerkaatsen. Er zal geen verwarming plaatsvinden op diepte