De werking van lasertherapie

De toepassing van laser in de gezondheidszorg neemt al jaren een vlucht. Keken we vroeger vreemd tegen het laseren van ogen aan: nu is het algemeen geaccepteerd als een normale ingreep. Ook bij het behandelen van huidproblemen bewijst het gebruik van lasertechnologie zijn waarde.

Nu komt ook het werkterrein van fysiotherapie aan de beurt. Niet vreemd: met lasertherapie kunnen ontstekingen en pijn gericht worden behandeld. Resultaat: een directe verlichting van klachten en sneller herstel. De behandeling is door de strenge Amerikaanse FDA goedgekeurd en biedt een prima alternatief voor pijnstillers en operaties.

Hoe de behandeling verloopt

Een behandeling duurt tussen 15 en 10 minuten. De exacte duur hangt af van de klachten . Het is van belang dat de laser direct in contact staat met je huid. Kleding verhindert de werking. Mensen ervaren de behandeling zelf als niet-belastend. Je voelt een kalmerende warmte tijdens het laseren.

Bij iedere klacht hoort een eigen behandelplan. Zo kan er worden gevarieerd met huidcontact- of contactloze laser. De laser met huidcontact stelt de fysiotherapeut in staat om weefsel (net als bij normale fysiotherapie) fysiek te manipuleren. Er is dan sprake van een laser-massagebehandeling.

Door de combinatie met massage dringt laserlicht diep door tot de kern van klachten (denk aan spieren en pezen).

Ook werken we contactloos bij open wonden (om wondgenezing te bevorderen).

De eerste resultaten zijn direct voelbaar, maar het beste effect wordt na circa 3 tot 5 behandelingen bereikt. We stellen in overleg met jou een optimaal behandelplan op.

Wat zijn nu de effecten van de laserbehandeling?

  • Pijndemping
  • Ontstekingsremmig
  • Bevordering van het weefselherstel op cel niveau

Lasertherapie verbetert de doorbloeding. Ook bevordert het de werking van het lymfesysteem. Daardoor worden afvalstoffen beter afgevoerd. Het vermindert de zwelling bij ontstekingen.

De pijndemping heeft een natuurlijke achtergrond: lasertherapie stimuleert de aanmaak van endorfines, de lichaamseigen pijnstillers. Dit effect voel je direct en het houdt tot 3-4 dagen na de behandeling aan. Na deze dagen is het tijd voor een vervolgbehandeling.

laser effect

De verschillende effecten van lasertherapie op cellen.

Zelfherstellend

Door de werking van lasertherapie stimuleren we je lichaam om zelf te herstellen. Minder pijn betekent immers: sneller herstel. Minder pijn draagt ook bij aan de mogelijkheid om intensiever te behandelen. Extra voordeel van een laserbehandeling is dat de aanwezigheid van het energierijke stofje ATP (adenosine-tri-phosfaat) toeneemt in je lichaam.

ATP voorziet cellen in je lichaam van energie. Deze energie is onmisbaar voor een optimale werking van (spier) cellen in je lichaam. Komt er in een cel meer ATP beschikbaar? Dan verloopt je herstel sneller.

Bindweefsel

Laserlicht heeft ook een positieve invloed op het aanmaken nieuw bindweefsel, het herstel van spieren en de werking van zenuwen. Het activeert de volledige werking van je lichaam. Dit celherstel heeft een langdurig effect, tot 7 weken.

Resultaat: sneller herstel, minder pijn zonder medicijnen en ingrepen. Lasertherapie wordt dan ook bij uiteenlopende klachten ingezet: het levert ook goede resultaten bij chronische klachten die vaak lastig te behandelen zijn.