Hoeveel betaal je bij ons?
De meeste zorg in ons wijkgezondheidscentrum is gratis. Je betaalt ook geen remgeld.
Remgeld is het bedrag dat je zelf betaalt voor je bezoek aan de dokter. Het is dus het stuk dat de mutualiteit niet terugbetaalt.
Waarom is de meeste zorg gratis in het wijkgezondheidscentrum?
De mutualiteiten betalen elke maand een vast bedrag aan ons per patiënt die is ingeschreven. Dat heet een forfaitair betalingssysteem. Met die vaste bedragen betalen we alle personeel en zorg in het centrum.
Dit bedrag hangt niet af van hoe vaak de patiënt consultaties of huisbezoeken nodig heeft. Het hangt wel af van de kenmerken van de patiënt. Het is dus verschillend voor elk centrum.
Alle wijkgezondheidscentra die lid zijn van de Vereniging van Wijkgezondheidscentra, werken volgens dit systeem. Dus ook Wijkgezondheidscentrum Sint Amandsberg.
Welke voordelen heeft het forfaitair systeem?
- Mensen in armoede laten zich sneller verzorgen. Ze stellen hun doktersbezoek minder uit, omdat het gratis is.
- Dokters en verpleegkundigen kunnen patiënten sneller laten terugkomen omdat het gratis is. Zo kunnen dokters en verpleegkundigen mogelijke ziektes of aandoeningen beter voorkomen.
- Het centrum kan de bedragen die ze van de mutualiteit krijgt, ook gebruiken om acties rond gezond leven te organiseren in de wijk. Dat is goed voor alle bewoners van de wijk.
- Solidariteit speelt in dit systeem een belangrijke rol: de ‘gezonde’ patiënten dragen bij aan het budget. Dit kan door het centrum gebruikt worden om patiënten met meer noden te verzorgen.
Hoe wordt je patiënt van ons wijkgezondheidscentrum?
Om patiënt te worden van ons wijkgezondheidscentrum moet je bij ons inschrijven. Je ondertekent dan een overeenkomst. Deze overeenkomst zegt dat je verplicht bij ons moet langs komen als je een huisarts, verpleegkundige of kinesist nodig hebt.
Meer informatie over de inschrijving.
Wat als je naar een verpleegkundige, huisarts of kinesist buiten het wijkgezondheidscentrum gaat?
Als je ingeschreven ben in het wijkgezondheidscentrum dan zal de mutualiteit deze zorgen niet meer aan jou terug betalen.
Er zijn wel enkele uitzonderingen
- Heb je na 19:00 ‘s avonds een arts nodig?
Maak dan een afspraak bij de dokter van wacht. Je betaalt daar het volledige bedrag. Het centrum betaalt jou nadien terug. Dit gebeurt volgens het terugbetalingstarief van de mutualiteit.
- Heb je in het weekend een arts nodig?
Maak dan een afspraak bij de dokter van wacht. Je betaalt enkel het remgeld. De mutualiteit betaalt de rest rechtstreeks aan de dokter van wacht.
- Heb je buiten regio Gent dringend een arts nodig?
Maak een afspraak bij een huisarts. Je betaalt daar het volledige bedrag. Het centrum betaalt jou nadien terug. Dit gebeurt volgens het terugbetalingstarief van de mutualiteit.
- Heb je in het buitenland een arts nodig?
Maak daar een afspraak bij de dokter. De mutualiteit betaalt je terug.
Wat als je verhuist naar een andere plaats buiten de wijk?
Schrijf je dan uit in het centrum. Vanaf de 1ste dag van de volgende maand kan je de gewone huisarts raadplegen en zal de mutualiteit deze bezoeken opnieuw terugbetalen.