Visie

Een huisarts behandelt patiënten van alle leeftijden, van zuigeling tot oudere. Een huisarts is als het ware een echte ‘familie-arts’. Hierdoor kan de huisarts zijn patiënten op een brede manier bekijken: zowel medische, maar ook andere factoren worden in rekening gebracht (familiale situatie, werksituatie, persoonlijke beleving). Op deze manier trachten we u een persoonlijke en wetenschappelijke onderbouwde zorg te bieden. We scholen ons regelmatig bij en doen mee aan wetenschappelijk onderzoek.

In de moderne geneeskunde is multidisciplinaire zorg geen hol begrip meer. Samen met andere gezondheidswerkers (verpleging, kinesisten, diëtisten, specialisten,…) wordt er getracht door via een nauwe samenwerking tot de best mogelijke zorg te komen. Als huisartsen hebben we hierin een coördinerende rol.

De huisarts is all-round : hij behandelt een grote verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. De huisarts bekijkt en onderzoekt de volledige mens achter de patiënt en houdt rekening met zijn medisch, sociaal, spiritueel en psychisch functioneren. Hij kijkt verder dan een ziek orgaan, en kan het geheel van minder-functioneren sneller opmerken doordat hij de levens- en familiesfeer van zijn patiënt kent. Dit geeft de huisartsgeneeskunde een grote meerwaarde. De huisarts is een familiedokter.

Ondanks de vlucht naar een hoogtechnologische geneeskunde, blijft de rol van huisarts meer dan ooit nodig. Een goed contact, een goed gesprek, een basis- onderzoek, … Hij volgt het medisch traject van de patiënt bij eventuele doorverwijzing naar een specialist. De huisarts speelt een centrale rol in de gezondheidszorg.

De huisarts houdt zich niet alleen bezig met diagnose en behandeling van medische aandoeningen, maar ook met preventie. Voorkomen is beter dan genezen ! Preventie is de hoeksteen van een gezond leven.

 

U kunt bij de huisarts terecht voor een groot aantal andere zaken, zoals:

Algemene huisartsgeneeskunde (griep, verkoudheden, letsels, depressies, …)
◾Bijhouden en bespreken van medische dossiers
◾Goede zorgen voor jong én oud : van pasgeboren zuigeling tot stervende bejaarde
◾Algemene preventie (bloeddruk, cholesterol, diabetes, osteoporose, …)
◾Preventieve kankeronderzoeken (borst, baarmoederhals, prostaat, darm, …)
◾Gezondheidsvoorlichting
◾Voedingsadvies
◾Reisadvies
◾Gezins- en levensvragen – begeleiding
◾Rouwbegeleiding
◾Therapeutische gesprekken voor wie het even niet meer ziet zitten
◾Vaccinaties van kinderen en volwassenen
◾Bloedafnames (kleefbriefje meebrengen)
◾Gynaecologie : pilcontrole en advies, uitstrijkje, zwangerschapscontrole
◾Snijwonden en kleine ongevallen
◾Wratten en huidletsels
◾Pre-operatief onderzoek bv. ECG (electrocardiogram)
◾Arbeidsongevallen, bijstand bij schadegevallen, bijstand bij afhandeling van letselschade
◾Begeleiding van chronische aandoeningen zoals bloeddruk, suikerziekte, allergie, obstipatie, longziekten,…
◾Thuiszorg en inrichten thuisbegeleiding
◾Inrichten palliatieve thuiszorg