Welkom

Beste patiënten

Graag even jullie aandacht ter verduidelijking van het testbeleid ivm covid-19.

De politieke beslissing om na een hoog-risicocontact enkel nog te testen op dag 1, stuitte op zeer veel protest bij de huisartsen, ook in onze praktijk. Enerzijds omdat het epidemiologisch niet te verantwoorden is. We zullen op deze manier immers vele covid-positieve gevallen missen.

Anderzijds omdat dit de druk om snel getest te worden enkel nog meer zal opdrijven. Indien u de laatste weken probeerde onze praktijk te bereiken, zal u ongetwijfeld gemerkt hebben dat dit veel moeizamer verliep dan anders. Dit omdat we veel van onze tijd moesten spenderen aan het schrijven van attesten, het aanmaken van codes en het testen van hoog-risicocontacten. Ook moesten de mensen die getest werden langer dan normaal op hun resultaat wachten omdat ook de labo’s de druk niet meer aankonden. Daarom werd door de verzamelde huisartsenkringen een ander testbeleid uitgestippeld dat wij ook met onze praktijk wensen te volgen. Door volgens onderstaande teststrategie te werken, met enkel nog een test op dag 5 na een hoog-risicocontact, hopen we onze praktijk te ontlasten van deze administratie en terug tijd te kunnen vrijmaken voor echte huisartsgeneeskunde voor zowel niet-covidklachten als covidklachten die een klinisch onderzoek vereisen. Aarzel dus niet om ons te bellen indien u uw klachten verontrustend vindt, wij plannen u in op een covid-raadpleging. Hierbij wacht u in de auto en bellen wij u op als u binnen mag komen. Zo proberen we de zieken van de niet-zieken te scheiden in de wachtzaal, zodat een consultatie voor iedereen veilig kan verlopen. Hoog-risicocontacttesten gebeuren liefst zoveel mogelijk buiten onze praktijk. Omdat we weten dat de testcentra ook vaak snel volgeboekt zijn en we wel zoveel mogelijk testen op dag 5 willen garanderen zodat deze teststrategie ook voor jullie werkbaar blijft, voorzien we echter nog steeds enkele slots bij een verpleegkundige op de praktijk.

Om al zoveel mogelijk vragen hierover te kunnen beantwoorden, vindt u hier een kort overzicht van de mogelijke situaties:

Heeft u Covid-klachten die geen klinisch onderzoek vereisen, doe een test. Dit kan een zelftest, een sneltest via de apotheek of een PCR-test via Self Assessment Testing (SAT) in een testcentrum zijn (code via https://travel.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat).

Bij een positieve zelftest: contacteer ons, wij melden het bij contacttracing zodat er codes aangemaakt kunnen worden voor uw hoog-risicocontacten. Bij een positieve sneltest bij de apotheek gebeurt dit door de apotheker, bij een PCR-test door het testcentrum. U gaat in alle gevallen 10 dagen in isolatie, een attest hiervoor zal automatisch aangemaakt worden door contacttracing.

Had u een hoog-risicocontact maar heeft u geen klachten, dan ontvangt u een quarantaine-attest en een testcode via contacttracing.

– Bent u gevaccineerd? Ga in quarantaine en laat u testen op dag 5 na het hoog-risicocontact (die dag is dag 0). Is deze test negatief, dan mag u uit quarantaine. Wees wel nog extra waakzaam gedurende 14 dagen.

– Bent u niet gevaccineerd? Ga in quarantaine gedurende 10 dagen en laat u testen indien u klachten krijgt. Wees wel nog extra waakzaam gedurende 14 dagen.

– In alle gevallen geldt dat u zich vroeger kan laten testen indien u klachten krijgt.

Testte er iemand positief op corona binnen uw gezin, dan gaat deze persoon 10 dagen in isolatie. De rest van de gezinsleden ontvangen ook hun quarantaine-attesten en testcodes via contacttracing.

– De gevaccineerde gezinsleden gaan mee in quarantaine en kunnen zich laten testen op dag 5. Is deze test negatief, dan mogen ze uit quarantaine maar moet er wel nog een 2de test gebeuren op dag 17 (dus 7 dagen nadat het positieve gezinslid uit quarantaine mocht).

– De niet-gevaccineerde gezinsleden (inclusief de kinderen onder de 12 jaar) gaan mee in quarantaine en laten zich testen op dag 10. Is deze test negatief, dan mogen ze uit quarantaine maar dient er wel nog een 2de test op dag 17 te gebeuren.

– In alle gevallen geldt dat u zich vroeger kan laten testen indien u klachten krijgt.

Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!

Corona epidemie

Bent u verkouden, keelpijn, moet u hoesten, of hebt u koorts of een grieperig gevoel:

KOM NIET NAAR DE PRAKTIJK!

Contacteer ons secretariaat voor verdere info.

 

Belangrijk

U kan via deze site ook elektronisch een afspraak maken.
U klikt hiervoor op: Afspraken Maken – via internet voor meer uitleg,
of op de tekening hieronder om rechtstreeks naar de afspraak-site te gaan.

Login

 

Dringende afspraken maakt u best telefonisch!