Wie ben ik?

Dr. Silke Stalpaert

Erkend huisarts, sportarts en arts in leefstijlgeneeskunde. 

Medisch coördinator van het Medisch Centrum Kinderwens. 

 

Actief lid van

 

  • Orde der geneesheren
  • Huisartsenvereniging Domus Medica
  • European Lifestyle Medicine Organisation (ELMO)
  • Belgian Association for the Study of Obesity (BASO) 

 

Wie ben ik écht?

 

Wie ik ben, heb ik proberen samenvatten in de naam van mijn praktijk. Ik leg het even uit…

De naam Sicare is een samenvoeging van “SI” en “CARE”.

 

De “SI” heeft een dubbele bodem en staat voor:

Silke

Jawel, dat is mijn naam! Als huisarts kwam ik in contact met een enorme diversiteit aan mensen. Het loutere “to cure”-idee van vroeger maakt stilaan plaats voor een “to care”-beeld. We zijn geïnteresseerd in de persoon die voor ons zit, niet enkel in zijn medische klacht. Wat blijkt? Stress, gejaagdheid, angst,… zijn dagelijkse kost geworden in onze levens. Elke minuut van de dag dient optimaal benut te worden want “Hé, we leven maar 1 keer!”. We willen alles zó goed doen dat het ons stress bezorgt en we het gevoel krijgen achter alles aan te hollen. Ook ikzelf pleit schuldig… Als huisarts smeet ik mij jaren op mijn job, stak mijn hart en ziel in mijn werk, maar vergat daarbij soms ook om te kijken naar mijzelf. Ik heb moeten zoeken naar een gezonde balans tussen werk en privé en ben mij daardoor ook meer gaan interesseren in de samenhang van mentaal welzijn, voeding en lichaamsbeweging. Ik studeerde bijkomend sportgeneeskunde en ging mij hierna volledig toeleggen op de leefstijlgeneeskunde. Ik zorg graag voor de “zieke mens” maar geloof ook enorm in het belang van preventie.

Mijn motto “You can’t pour from an empty cup, take care of yourself first”. 

Sea

Ik mag dan wel geboren zijn in Oost-Vlaanderen, ik ben mijn hart verloren aan Oostende en leef er helemaal op. De kracht van vitamine sea valt niet te onderschatten!

 

En dat wordt dan mooi aangevuld met “CARE“.

Dat is uiteindelijk de corebusiness van ons dagelijks handelen als arts: zorgen voor mensen. 

Hierbij kies ik specifiek voor de bewoording “zorgen voor mensen” en niet voor “behandelen van mensen”. Zorgen gaat verder dan enkel het behandelen van klachten of ziektes. Vroeger zagen we gezond zijn als de afwezigheid van een ziekte. Als je dus geen ziekte onder de leden had, was je gezond. Ik denk dat heel wat mensen echter kunnen beamen dat ze zich niet altijd even gezond voelen en dat ze niet altijd fris en fruitig uit hun bed stappen ‘s ochtends (De ochtendstond heeft goud in de mond? De mijne niet. Verder dan tandpaste in mijn mond kom ik niet.). Je kan je dus ook niet gezond voelen, terwijl je fysiek niet ziek bent. Het omgekeerde kan uiteraard ook. Je kan best een goede dag hebben en je perfect gezond en gelukkig voelen, terwijl je wel te kampen hebt met een ziekte.

Dit “zorgen voor” is de basis van leefstijlgeneeskunde. Je bent een mens van vlees en bloed. Een mens met specifieke fysieke, sociale en emotionele eigenschappen die allen mee bepalen hoe jij je dagelijks voelt. Het plan is om samen jouw situatie in beeld te brengen en een zicht te krijgen op al die aspecten die in jouw leven een belangrijke invloed hebben op jouw (gevoel van) gezondheid.

Dit wil dus ook zeggen dat je niet noodzakelijk ziek moet zijn, alvorens je beroep mag doen op een arts. VOORKOMEN is immers beter dan GENEZEN!

De algemene levensverwachting van de mens is momenteel 80.8 jaar. Dit is het hoogste dat het ooit geweest is. Spijtig genoeg zijn die gewonnen jaren niet altijd gezonde jaren. Chronische klachten en/of aandoeningen kunnen de levenskwaliteit sterk doen dalen.  Vele dingen hebben we zelf niet in de hand maar door gezond te leven kan je wel degelijk een impact hebben. Door inzicht te krijgen in het hoe en waarom van  klachten en/of chronische aandoeningen en het samen zoeken naar duurzame veranderingen in je levensstijl, kan je je lichaam, welzijn en gezondheid zelf in handen nemen en verbeteren.

 

Extra weetje:

Sicare heeft een klein zusje, genaamd Sifun”.

Die FUN verwijst naar een uit de hand gelopen hobby. Een poëtische uitvalsbasis voor gedachten en zielenroelselen van mezelf!

Hiermee bepleit ik al meteen 1 van de pijlers van leefstijlgeneeskunde, namelijk mentaal welzijn! 1 van de belangrijkste dingen om je goed in je vel te voelen, is de mogelijkheid om te kunnen genieten van dingen en balans in je leven te ervaren. Dit was ook voor mezelf een hele zoektocht. Naast arts ben ik ook een creatieve duizendpoot, een ondernemende ziel en een fervent sporter. Blijkt dat al die “ik-jes” hun zegje moeten kunnen krijgen en in balans moeten zijn opdat ik mijzelf gezond kan voelen!

Aan jezelf werken is niet altijd gemakkelijk en vaak een blijvende evenwichtsoefening maar “knowledge is power” en vooral, moeilijk gaat ook! Dus bij deze: wat ik kan, kan jij ook! Je welzijn en gezondheid zelf in handen willen nemen en verbeteren is al een eerste (zeer grote!) stap.