Sicare

Wie of wat is SICARE?

 

Sicare is de veilige plek voor iedereen die met een positieve houding en mindset wil werken aan zijn of haar gezondheid en welzijn. Waar ik je begeleid in je zoektocht naar een gezondere levensstijl. Naar je (terug) gezonder voelen, mentaal en fysiek. Waar je dat extra duwtje krijgt dat je nodig hebt of waar je die steun vindt die je op dit moment net mist. 

Ik vervang dus niet jouw huisarts! Je huisarts is je vertrouwenspersoon en cruciaal in de dagdagelijkse handhaving van je gezondheid en welzijn. Wel kan ik je coachen in je zoektocht naar persoonlijk welzijn (fysiek en mentaal) en ervoor mee voor helpen zorgen dat jij de dingen bereikt die je al zo lang wil bereiken. Een gezond én gelukkig leven? Ik ben er echt van overtuigd dat het mogelijk is. Maar daarom moet je het niet allemaal alleen doen!

 

Voor Tips & Tricks rond gezondheid, mentaal welzijn, zelfzorg en verbinding kan je mij volgen op

  • social media – Instagram @doktersilke
  • wekelijkse nieuwsbrief – Schrijf je HIER in.

 

Wens je een afspraak? Stuur dan een mailtje naar praktijksicare@outlook.be

 

Wil je zicht op het volledige aanbod? Neem een kijken op www.gijschoonmens.be

 

 

 

What’s in a name?

 

Wie ik ben, heb ik proberen samenvatten in de naam van mijn praktijk. Ik leg het even uit…

De naam Sicare is een samenvoeging van “SI” en “CARE”.

 

De “SI” heeft een dubbele bodem en staat voor:

Silke

Jawel, dat is mijn naam! Als huisarts kwam ik in contact met een enorme diversiteit aan mensen. Het loutere “to cure”-idee van vroeger maakt stilaan plaats voor een “to care”-beeld. We zijn geïnteresseerd in de persoon die voor ons zit, niet enkel in zijn medische klacht. Wat blijkt? Stress, gejaagdheid, angst,… zijn dagelijkse kost geworden in onze levens. Elke minuut van de dag dient optimaal benut te worden want “Hé, we leven maar 1 keer!”. We willen alles zó goed doen dat het ons stress bezorgt en we het gevoel krijgen achter alles aan te hollen. Ook ikzelf pleit schuldig… Als huisarts smeet ik mij jaren op mijn job, stak mijn hart en ziel in mijn werk, maar vergat daarbij soms ook om te kijken naar mijzelf. Ik heb moeten zoeken naar een gezonde balans tussen werk en privé en ben mij daardoor ook meer gaan interesseren in de samenhang van mentaal welzijn, voeding en lichaamsbeweging. Ik studeerde bijkomend sportgeneeskunde en ging mij hierna volledig toeleggen op de leefstijlgeneeskunde. Ik zorg graag voor de “zieke mens” maar geloof ook enorm in het belang van preventie.

Mijn motto “You can’t pour from an empty cup, take care of yourself first”. 

Sea

Ik mag dan wel geboren zijn in Oost-Vlaanderen, ik ben mijn hart verloren aan Oostende en leef er helemaal op. De kracht van vitamine sea valt niet te onderschatten!

 

En dat wordt dan mooi aangevuld met “CARE“.

Dat is uiteindelijk de corebusiness van ons dagelijks handelen als arts: zorgen voor mensen. 

Hierbij kies ik specifiek voor de bewoording “zorgen voor mensen” en niet voor “behandelen van mensen”. Zorgen gaat verder dan enkel het behandelen van klachten of ziektes. Vroeger zagen we gezond zijn als de afwezigheid van een ziekte. Als je dus geen ziekte onder de leden had, was je gezond. Ik denk dat heel wat mensen echter kunnen beamen dat ze zich niet altijd even gezond voelen en dat ze niet altijd fris en fruitig uit hun bed stappen ‘s ochtends (De ochtendstond heeft goud in de mond? De mijne niet. Verder dan tandpaste in mijn mond kom ik niet.). Je kan je dus ook niet gezond voelen, terwijl je fysiek niet ziek bent. Het omgekeerde kan uiteraard ook. Je kan best een goede dag hebben en je perfect gezond en gelukkig voelen, terwijl je wel te kampen hebt met een ziekte.

Dit “zorgen voor” is de basis van leefstijlgeneeskunde. Je bent een mens van vlees en bloed. Een mens met specifieke fysieke, sociale en emotionele eigenschappen die allen mee bepalen hoe jij je dagelijks voelt. Het plan is om samen jouw situatie in beeld te brengen en een zicht te krijgen op al die aspecten die in jouw leven een belangrijke invloed hebben op jouw (gevoel van) gezondheid.

Dit wil dus ook zeggen dat je niet noodzakelijk ziek moet zijn, alvorens je beroep mag doen op een arts. VOORKOMEN is immers beter dan GENEZEN!

 

 

“Ik geloof in verandering. Dat het mogelijk is. Ook als dat op het eerste zicht niet zo lijkt. En dat ook wijzelf kunnen veranderen. Als we dat willen en onze angst loslaten. Angst voor het onbekende, voor opinies, schijnbare normen en status. Ik geloof in kansen. Hoe ge ze kunt krijgen uit onverwachte hoek als ge uw ogen open houdt maar dat ge ze evengoed soms gewoon zelf moet maken.”

 

 

Leef jij je leven écht? Of word je vooral geleefd? 

Ben je bezig met wat écht belangrijk voor je is? Of ontbreekt er iets en loop je vast? 

Voel je je energiek en in goede gezondheid? Of hoop je gewoon elk jaar opnieuw dat je niet ziek wordt en heb je dit zelf niet in de hand? 

Volkomen begrijpelijk als je op de eerste vraag steeds “NEE” antwoordt en op de tweede “JA”. 

 

Ik geloof dat verandering mogelijk is. Meer nog, ik WEET dat het mogelijk is. En daarom creëerde ik Sicare. De plek waar ik mijn kennis en geloof met jou tracht te delen en waar ik je begeleid in jouw zoektocht naar een gezondere levensstijl. Naar je (terug) gezonder voelen, mentaal en fysiek. 

Want ja, dat kan. Je hebt alleen dat extra duwtje nodig. Die extra steun.

 

Extra weetje:

Sicare heeft een klein zusje, genaamd Sifun”.

Die FUN verwijst naar een uit de hand gelopen hobby. Een poëtische uitvalsbasis voor gedachten en zielenroelselen van mezelf!

Hiermee bepleit ik al meteen 1 van de pijlers van leefstijlgeneeskunde, namelijk mentaal welzijn! 1 van de belangrijkste dingen om je goed in je vel te voelen, is de mogelijkheid om te kunnen genieten van dingen en balans in je leven te ervaren. Dit was ook voor mezelf een hele zoektocht. Naast arts ben ik ook een creatieve duizendpoot, een ondernemende ziel en een fervent sporter. Blijkt dat al die “ik-jes” hun zegje moeten kunnen krijgen en in balans moeten zijn opdat ik mijzelf gezond kan voelen!

Aan jezelf werken is niet altijd gemakkelijk en vaak een blijvende evenwichtsoefening maar “knowledge is power” en vooral, moeilijk gaat ook! Dus bij deze: wat ik kan, kan jij ook! Je welzijn en gezondheid zelf in handen willen nemen en verbeteren is al een eerste (zeer grote!) stap.