Vaccinatie COVID en Griep najaar 2023

Wanneer kunnen wij ons laten vaccineren?

We starten de COVID vaccinatie zodra de vaccins geleverd zijn, u kan al inplannen vanaf 9/10, krijgen we vroeger een levering dan zullen we ook bijkomende momenten voorzien.

De Griepvaccinatie start op 23/10/2023 -we mogen niet te vroeg starten omdat het vaccin anders kan uitgewerkt zijn tegen de carnavalperiode en het einde van de winter.

Hoe moeten we een afspraak maken?

Wij vinden het makkelijkst als u elektronisch een afspraak maakt via onze website – tabblad “Afspraken”, of via de app van introlution als u die al ge├»nstalleerd hebt.
Kies in plaats van een dokter┬á voor “vaccinaties”, en daar kan u de beschikbare momenten vinden.
Bij “keuze onderzoek” klikt u aan of u komt voor enkel COVID, COVID + Griep of enkel griep, zo kunnen we het juiste aantal vaccins voorzien.

Kan ik kiezen bij wie ik het COVIDvaccin laat toedienen?

Neen, we voorzien speciale momenten hiervoor bij onze verpleegkundigen. U herinnert zich van vorige jaren dat het vaccin heel beperkt houdbaar is, dus we groeperen zoveel als mogelijk om geen vaccins te verspillen. Er is altijd een arts in de buurt om in noodgevallen te komen helpen.

Krijg ik nog een voorschrift voor het Griepvaccin?

U hebt geen meer voorschrift nodig, de apotheker kan dit zonder voorschrift afleveren.

Wie komt er in aanmerking voor een griepvaccinatie of een COVID vaccinatie?

Iedereen die dit wenst kan een vaccinatie krijgen.
Voor een aantal groepen is het uiteraard heel sterk aanbevolen omdat we zien dat het de kans op ernstige complicaties en ziekenhuisopname sterk vermindert:

65 plussers
iedereen ouder dan 6 maanden met longproblemen, hartproblemen, diabetes, immuniteitsstoornissen of overgewicht
iedereen die in een instelling verblijft (de instellingen zorgen zelf voor het vaccin)
iedereen die onder hetzelfde dak woont als wie hierboven vermeld werd (dat noemen we cocoonvaccinatie)
iedereen die werkt in de zorgsector
zwangere vrouwen
(griep) kinderen jonger dan 6 maanden als de moeder niet werd gevaccineerd tijdens de zwangerschap
personen ouder dan 50 jaar die roken

Kan ik bij de apotheker de vaccins laten toedienen?

Sommige apotheken bieden het aan om het griepvaccin toe te dienen, het COVID vaccin kan ook enkel op afspraak bij sommige officina’s.
Laat ons via e-mail weten als je het vaccin daar al kreeg, het komt niet automatisch in ons elektronisch dossier, enkel als we het opvragen.

Kan de arbeidsarts de vaccins toedienen?

Als uw werkgever het aanbiedt, dan zijn wij zeker voorstander dat u het griepvaccin inderdaad laat toedienen, het COVIDvaccin kan niet door de arbeidsarts, hiervoor kan u dan nog bij ons terecht.

Kan het COVIDvaccin op huisbezoek gegeven worden?

Dit is heel erg moeilijk om dit te organiseren: het vaccin moet apart opgetrokken worden in een spuitje en is heel beperkt houdbaar en heel gevoelig aan temperatuursverschillen.
We vragen om net als vorig jaar voor het vaccinatiecentrum nodig was een chauffeur te zoeken die u naar onze praktijk brengt.
Het griepvaccin kan tegelijkertijd toegediend worden of kan u krijgen op het gewone geplande huisbezoek van uw vaste arts, dat vaccin is bewaart u in de groentenbak van uw koelkast.