Dieetadvies

Er zijn 2 types cholesterol (vetten in het bloed). LDL-cholesterol is de slechte cholesterol en zorgt voor aderverkalking. HDL-cholesterol is de goede cholesterol en voorkomt aderverkalking. LDL-cholesterol zit voornamelijk in dierlijke producten en HDL-cholesterol in plantaardige producten.

1. Vervang verzadigd door onverzadigd vet
Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Verzadigd vet zit in bijvoorbeeld in roomboter en harde margarines. Onverzadigd vet zit in oliën en margarine.

2. Neem magere zuivelproducten
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).

3. Matig met vlees en varieer met vis, peulvruchten, ei en noten
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan:

1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten
1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel
Elke dag een handje ongezouten noten
Maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund en varken) per week
2 tot 3 eieren (3 tot 4 voor vegetariërs) per week
4. Drink zo min mogelijk ongefilterde koffie, ga voor gefilterde koffie
Ongefilterde koffie verhoogt het LDL-cholesterol vanwege het stofje cafestol. Kookkoffie (waar je water direct bij het koffiepoeder giet) en koffie uit de cafetière kun je daarom beter niet drinken. Gewone koffie kan wel. Bekijk de koffieadviezen.

5. Eet voldoende vezels
Het is goed om elke dag minimaal zo’n 25 gram (vrouwen) tot 30 gram (mannen) vezels te eten. De meeste mensen weten wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar vezels kunnen ook het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit doen dit. Kies daarom vooral volkoren en eet elke dag 2 keer fruit.

6. Beweeg genoeg
Genoeg bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Veel stil zitten verhoogt juist het risico.

Volwassenen krijgen het advies om elke week minimaal 2,5 uur te bewegen en om minstens twee per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Boven de 65 jaar krijg je ook het advies om elke week 2 keer balansoefeningen te doen.Wil je weten met welke activiteiten je je botten en spieren kunt versterken? Of wat balansoefeningen zijn? Bekijk de oefeningen op de website allesoversport.nl.

7. Niet roken
Niet roken en stoppen met roken vermindert het risico op hart- en vaatziekten.