Sao Tomé e Principe

 

Ik neem dit jaar voor de derde keer deel aan een medische missie

naar Sao Tomé e Principe.

Dit zijn 2 eilanden aan de Westkust van Afrika, op de evenaar, met ongeveer 230.000 inwoners in Sao Tomé en 8.500 op het nabijgelegen eiland Principe.

 

Voor moeilijkere chirurgische interventies of de behandeling van complicaties moet de patiënt meestal naar Portugal. Omwille van het financiële plaatje gebeurt dit maar zelden, en zijn deze mensen aangewezen op vrijwillige medische hulp van buitenaf.

 

Ondanks de coronacrisis konden we vorig jaar met een groep van een 13-tal artsen en paramedici een kleine 60 majeure operaties tot een goed einde brengen. Uit de reacties uit Sao Tomé blijkt dat de missie voor herhaling vatbaar is.

 

Dit jaar gaat de missie door van 15 maart tot 25 maart. Het aanbod wordt uitgebreid toegespitst op tandheelkunde, gynaecologie en abdominale chirurgie.

 

Dit jaar werd gestart met de inrichting van een operatiekwartier op het eiland Principe, waar tot op heden met moeite basisvoorzieningen aanwezig zijn in een medische post in de hoofdstad. Anesthesietoestellen, bedden, een operatietafel en medisch materiaal werden per container verstuurd om dit mogelijk te maken.

Daarnaast wordt ook terug een medische bus gebruikt, zodat tandheelkundige zorg aan kan worden aangeboden tot in de uithoeken van het eiland.

Ook zullen in een lagere school kinderen tussen 6 en 11 jaar les krijgen in mondhygiëne en krijgt elk kind een set met daarin een tandenborstel en tandpasta cadeau.

 

De medische missie kost handenvol geld. Door het afgelasten of inperken van meerdere benefietacties door de coronacrisis hebben we heel wat donaties mislopen.

 

Alle vrijwilligers die meegaan nemen thuis één tot twee weken verlof en betalen aan de organisatie 1.000 euro om aan de missie deel te nemen.

 

Alle extra kosten zoals de meer-kost voor de tickets, het aankopen en de verzending van de containers (7.500 euro per container), het mee te nemen medisch materiaal en de nodige medicatie voor de ingrepen (voorlopig een kleine 10.000 euro voor de volgende missie), de catering ter plaatse, het huren van de auto’s voor transport (2.480 euro voor 3 tot 4 jeeps per week aan 40 euro per dag, zonder fuel), en onvoorziene kosten ter plaatse, worden door de organisaties FV STP-friends in samenwerking met vzw  H.E.L.P. betaald.

 

Daarom organiseer ik een sponsorloop; concreet loop ik 5 februari samen met een tiental collega’s en vrienden een halve marathon in Cadzand,

 

Wil je ons een duwtje in de rug geven en dit mooie project sponsoren, dan kan dat best

rechtstreeks op het rekeningnummer van STP supporting friends

 

BE17 3631 8556 8821  met vermelding van ‘loopevent Edward STP’.

Voor giften vanaf 40€ zijn fiscale attesten (debetnota) verkrijgbaar.

 

Alvast bedankt in naam van het ganse team!

 

Edward