Sao Tomé e Principe

 

Dit jaar (2024) vindt de medische missie naar Sao Tomé e Principe voor de zesde keer plaats. Ik neem voor de vierde keer mee.

Sao Tomé e Principe zijn 2 eilanden aan de Westkust van Afrika, op de evenaar, met ongeveer 230.000 inwoners in Sao Tomé en 8.500 op het nabijgelegen eiland Principe.

Minder dringende en risicovolle ingrepen worden door de lokale gynaecologen en chirurgen niet uitgevoerd of op de lange baan geschoven. Voor deze operaties zijn de mensen aangewezen op vrijwillige medische hulp van buitenaf.

Het betreft myomectomieën, hysterectomieën, liesbreuken, laparoscopische cholecystectomieën. Van maligniteiten blijven we af. Uit de reacties uit Sao Tomé blijkt dat de missie voor herhaling vatbaar is.

Ondanks de woelige coronajaren konden we tijdens de vorige missies telkens 40 à 60 majeure operaties tot een goed einde brengen.

Dit jaar gaat de missie door van 21 februari tot 2 maart. Het aanbod wordt toegespitst op gynaecologie en abdominale chirurgie.

Vorig jaar werd gestart met de inrichting van een operatiekwartier op het eiland Principe, waar tot op heden met moeite basisvoorzieningen aanwezig zijn in een medische post in de hoofdstad. Anesthesietoestellen, bedden, een operatietafel en medisch materiaal werden per container verstuurd om dit mogelijk te maken.

De medische missie kost handenvol geld. De verzending van één container kost 7.500 euro, het mee te nemen medisch materiaal en de nodige medicatie voor de ingrepen wordt voorlopig op een kleine 10.000 euro geraamd, de catering ter plaatse, het huren van de auto’s voor transport (2.480 euro voor 3 tot 4 jeeps per week, zonder fuel), en onvoorziene kosten ter plaatse, worden door de organisaties FV STP-friends in samenwerking met vzw  H.E.L.P. betaald.

Alle vrijwilligers die meegaan nemen thuis één tot twee weken verlof en betalen aan de organisatie 1.000 euro om aan de missie deel te nemen.

Daarom organiseer ik een sponsorloop; concreet loop ik 4 februari samen met een aantal collega’s en vrienden een halve marathon in Cadzand,

Wil je ons een duwtje in de rug geven en dit mooie project sponsoren, dan kan dat best rechtstreeks op het rekeningnummer van STP supporting friends

 

BE17 3631 8556 8821  met vermelding van ‘loopevent Edward STP’.

Voor giften vanaf 40€ zijn fiscale attesten (debetnota) verkrijgbaar. Gelieve dit, indien gewenst, expliciet aan mij te vragen (camerlynckedward@gmail.com).

 

Alvast bedankt in naam van het ganse team!

 

Edward