Voedingsadvies bij een ijzertekort

Adviezen bij een ijzertekort

  • Eet regelmatig vlees. Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer.
  • Eet volkorenbrood, volkorenpasta en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen
  • Neem bij elke maaltijd groenten en/ of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C (citrusvruchten, kiwi’s, bessen, aardbeien, paprika) daardoor neemt het lichaam ijzer gemakkelijker op.
  • Combineer je maaltijden niet met zuivelproducten, deze belemmeren de ijzeropname. Neem ze tussen de maaltijden door.
  • Combineer je maaltijden niet met koffie of thee; deze belemmeren de ijzeropname.

Voeding waar (veel) ijzer in voorkomt

Graanproducten (zoals brood)Alle soorten brood en graanproducten bevatten ijzer. Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren) ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en Switch. Vlees(waren), kip, vis en ei Alle vleessoorten bevatten veel ijzer. Rundvlees levert in het algemeen wat meer ijzer dan varkensvlees en kip. Orgaanvlees, zoals lever en nier, bevat nog meer ijzer dan de andere vleessoorten. Vanwege het hoge gehalte aan cholesterol, vitamine A en verontreinigingen in orgaanvlees is het beter dit niet vaker dan 1 keer per 14 dagen te eten. Aardappelen Aardappelen leveren een belangrijke bijdrage in de benodigde hoeveelheid ijzer. Peulvruchten Alle soorten zoals bruine en witte bonen, linzen, kapucijners en groene erwten zijn rijk aan ijzer. Groente en fruit Alle soorten bevatten wat ijzer, neem er daarom dagelijks een ruime portie van. Noten en zaden Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pinda’s, pistachenootjes, walnoten en zonnebloempitten zijn rijk aan ijzer. Overig  (Appel)stroop bevat veel ijzer. Roosvicee Ferro is een vruchtenlimonadesiroop waaraan extra ijzer is toegevoegd. Gebruik de siroop liever niet in combinatie met melk of melkproducten, omdat het ijzer dan moeilijker in het lichaam wordt opgenomen.

IJzertekort