Urinezuur verlagen door de voeding

In onze voeding zitten purinehoudende voedingsstoffen die kunnen bijdragen tot een urinezuur verhoging. Een aangepast dieet kan al veel helpen om de urinezuurproductie te verlagen, maar waar moeten we op letten-verminder purinerijk voedsel , beperk fructoserijke dranken, alcohol, vooral bier . Anderzijds moeten we voldoende drinken

a. Vermijd purinehoudende voedingsmiddelen: voedingsmiddelen met purinehoudende bestanddelen geven meer urinezuur. We kunnen deze indelen in drie niveaus.

  • Voedsel met hoog purinegehalte: wild, gans, sardines, haring, ansjovis, forel, zalm, kabeljauw, zeevruchten (kreeft, mosselen, oesters) orgaanvlees, peulvruchten en spinazie.
  • Voedsel met een gemiddeld purine gehalte: konijn, schaap, rund, kalf, duif, kalkoen, eend, schaaldieren, asperges, paddestoelen en bloemkool.
  • Voedsel waarin weinig of geen purines zitten: fruit, melk, kaas, bladgroenten, eieren, rijst, deegwaren, granen, brood, aardappelen en jam of confituur

b. Drink voldoende water: het drinken van gesuikerde dranken, zowel de gewone als de light vormen geven een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed.