Hierbij een overzicht: wat kun je wel, niet en beperkt kan eten als cholesterolverlagende voeding.

Wat je beter wel eet.

  1. Eet veel vezels. Vezels zijn te vinden in groente en fruit, peulvruchten en granen. Eet minstens twee stuks fruit en 250 gram verse groente per dag. Probeer ook om ongeveer twee keer per week peulvruchten te eten.
  2. Knoflook eten Studies hebben reeds aangetoond dat het regelmatig eten van knoflook LDL cholesterol verlaagt en HDL cholesterol verhoogt.
  3. Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
  4. Eet veel cereals met een hoog vezelgehalte bij het ontbijt om je cholesterol te verlagen.
  5. Eet minstens twee maal in de week vis. Vis – vooral vette zeevis zoals makreel, tonijn en zalm – bevat Omega-3 vetzuren die je cholesterol verlagen. Nu geen gefrituurde vis gaan eten natuurlijk, dat maakt het weer slecht voor je cholesterol.
  6. Eet minimaal 25 gram soja per dag om je cholesterol te verlagen. Kies bijvoorbeeld voor tofu of zoek naar producten die soja bevatten.
  7. Avocado bevat de stof bètasitosterol dat het overtollige LDL cholesterol verlaagt, waardoor het goede cholesterol weer hoger wordt.
  8. Bonen bevatten oplosbare vezels die zich aan cholesterol binden en op die manier de cholesterol uit je lichaam transporteren.
  9. Gebruik enkelvoudig onverzadigd vet tijdens het koken, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Doe dit bij al je maaltijden..

Wat je beter niet eet?

  1. Eet zo min mogelijk vet. Je weet wat dat betekent: geen gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en chips. Minder vet betekent een lager cholesterol en een lager lichaamsgewicht. Twee in één dus!
  2. Eet wanneer het kan producten met minder vet: bijvoorbeeld magere slagroom, 20+ kaas, magere yoghurt en magere melk.
  3. Laat je niet verleiden door koekjes of chips waarvan beweerd wordt dat er minder vet in zit. Dit is misschien wel zo, maar een koekje blijft een koekje. Slecht dus.
  4. Eet niet te vaak rood vlees.
Cholesterolverlagende voeding