Weetjes / voeding
De zon heeft twee gezichten. Zonder zon op het lichaam geen aanmaak van vitamine D en zonder zon geen verbranding van de huid en geen kans op huidkanker. Vitamine D is zo belangrijk voor het lichaam dat een goed compromis gezocht moet worden tussen onbeschermde en beschermende blootstelling aan de zon zodat toch voldoende vitamine D aangemaakt kan worden en geen verbranding van de huid kan optreden.
Vitamine D uit voeding.
Onze tegenwoordige voeding bevat van nature onvoldoende vitamine D. Slechts zeer weinig voedingsmiddelen zijn een goede bron van vitamine D.
- De beste bron van vitamine D zijn vette vissoorten, zoals: haring, zalm (vooral wilde), makreel, sardines, tonijn, paling.
- Eidooiers.
- Bepaalde paddenstoelen zoals champignons en shiitake en sommige andere planten bevatten ergosterol (provitamine D2), wat onder invloed van voldoende UV-licht omgezet kan worden in biologische actief vitamine D2.
Let op: Visolie zoals levertraan is een goede bron van vitamine D, doch de vaak aanwezige hoge hoeveelheid vitamine A remt de werking van vitamine D.
- Voorbeelden van gehalte Vitamine D (in mcg)
margarine/halvarine (voor 1 snee brood, 5 gram) | 0,4 |
ongezouten boter (voor 1 snee brood, 5 gram) | 0,06 |
1 glas volle melk (150 ml) | 0,15 |
1 haring (maatje, rauw 80 gram) | 32,5 |
1 stukje paling (gerookt, 100 gram) | 22,8 |
1 stukje makreel (gerookt, 100 gram) | 8,0 |
1 stukje zalm (gegaard, 100 gram) | 8,7 |
1 ei(dooier) | 1,0 |
1 stukje bereid rundvlees (100 gram) | 0,4 |
1 stukje bereid varkensfilet (100 gram) | 0,4 |
Vitamine D in voeding is bestand tegen hoge temperaturen zoals die bij het bakken en braden van eten voorkomen.