Welkom

Maak hier een afspraak

Welkom op de website van Huisartsenpraktijk Bloemekenswijk, de nieuwe praktijk van Dr Gwendolyn Goubin. De praktijk is open en klaar om u in alle comfort te ontvangen. U kan daarvoor een afspraak maken via deze link of telefonisch op 09/273.60.63. Houd deze website in de gaten als u op de hoogte wil blijven van de laatste nieuwtjes.

Ik kijk ernaar uit u verder te kunnen helpen.

Corona

De ziekte Covid19 en het coronavirus, die deze ziekte veroorzaakt, hebben voor ons allemaal een grote impact op hoe we momenteel leven en werken.

(Is het te moeilijk voor u in het Nederlands, hier kan je ook informatie vinden in Engels, Frans, Turks, Bulgaars, Slowaaks, Spaans, Pools, Portugees, Arabisch, Pasjtoe). Over contactonderzoek ook hier in Engels en Frans

Op deze pagina geef ik je wat uitleg hoe ik de praktijk heb gereorganiseerd opdat ik nog steeds iedereen de beste zorgen kan blijven bieden. Lees dit zeker goed door voor je bezoek en graag vraag ik jullie medewerking om zo samen de verspreiding van het Corona-virus tegen te houden.

Ik volg hier grotendeels de richtlijnen van de beroepsvereniging Domus Medica, die op hun beurt gebaseerd zijn op de experten- en overheidsadviezen voor onze sector. Links naar betrouwbare informatie over Corona vind je onderaan deze pagina.

1. Hoe een afspraak maken:

Dit kan nu opnieuw zowel online als per telefoon. Graag wil ik hierbij wel met aandrang vragen om bij aanwezigheid van symptomen als koorts, hoest, keelpijn, moeilijk ademen, pijn thv de borstkas, extreme moeheid, diarree enkel een afspraak te boeken op de momenten die daarvoor speciaal voorzien zijn- dat is aan het einde van het consultatieblok- of een teleconsult te kiezen.

Dit heeft als voordeel boven gewoon bellen dat er op die ogenblikken niemand bij me zit terwijl je belt en ik dus mijn volle aandacht bij je verhaal kan houden. Je mag uiteraard ook op elk ander ogenblik bellen, maar als een langer gesprek zich dan opdringt kan ik je wel vragen of ik zelf op een ander ogenblik mag terugbellen.

Wanneer ik niet meteen aan de telefoon kan komen laat u best uw naam en telefoonnummer achter en dan contacteer ik je zo spoedig mogelijk zelf terug om verder af te spreken

Aan de telefoon zal ik navraag doen naar mogelijke Covid19 symptomen en ook waarvoor je graag een afspraak wenst. Verder zal ik je vragen onderstaande richtlijnen te volgen.

2. Bij binnenkomen:

Bij het binnenkomen moet je eerst je handen ontsmetten met de handalcohol die naast de ingang staat. Je kan hier nog eens nakijken hoe je dat correct doet.

Ik zal ook vragen om een mondmasker te dragen wanneer je naar de praktijk komt. Liefst breng je zelf èèn mee, maar indien je nog niet over een geschikt (herbruikbaar) mondmasker beschikt, kan je er op de praktijk èèntje lenen tijdens je verblijf.

Hoe en wanneer je correct een mondmasker draagt vind je hier. (Engels, Frans)

De wasbare mondmaskers op de praktijk zijn voorzien van een vervangbare filter die na elk gebruik wordt verwijderd, vervolgens wordt het masker op hoge temperatuur gewassen en na drogen voorzien van een nieuwe filter.

3. Tijdens de consultatie:

Laat de stoelen aub op het plaats achter de lijn op de grond, zo blijft er gedurende het gesprek zoveel als mogelijk voldoende afstand (>1,5m) tussen jou en de arts. Houd zoveel mogelijk uw handen op uw schoot en raak zo weinig mogelijk aan. Vermijd ook je gezicht aan te raken. Als je toch plots zou moeten niezen of hoesten doe dit in een zakdoek of uw elleboog OOK terwijl je het mondmasker draagt.

Soms is het wel nodig dat de arts toch even dichter bij je komt om je te onderzoeken, maar dit is meestal slechts kortdurend. De arts zal hierbij afhankelijk van het onderzoek soms extra bescherming gebruiken als handschoenen, een aangezichtsscherm of een wegwerpschort.

4. Bij afrekenen:

Om efficient te kunnen werken neem je jouw identiteitskaart mee, of alternatief een mutualiteitsklever. Daarnaast heb je best gepast REM-geld bij. Voor de meeste mensen is dit 6 EUR, voor mensen met verhoogde tegemoetkoming doorgaans 1,5 EUR. Voor mensen met een GMD in de praktijk is dat dan 4 EUR of 1 EUR. Contactloos betalen met Payconiq of een andere banking app op de smartphone wordt aangemoedigd. Betaling met bankcontact of cash kan wel indien je geen andere mogelijkheid hebt. Zo kunnen we handelingen beperken die een eventueel risico meebrengen voor overdracht van het Corona-virus.

5. Na de consultatie:

Als je èèn van de mondmaskers van de praktijk geleend hebt, doe je die af vlak voor de uitgang en werpt die in de voorziene blauwe wasmand op de grond naast de tafel. Let op, dit is geen vuilnisemmer, zo’n pedaalemmer staat er wel naast. Iedereen wordt verder gevraagd om voor het buitengaan nog even de handen te ontsmetten met de voorziene handalcohol, zo neem je zeker geen kiemen mee naar huis.

De arts gaat ondertussen het kabinet verluchten en alle zaken schoonmaken, desinfecteren of ontsmetten die mogelijk besmet zouden zijn vooraleer een nieuwe patient binnen te laten. (stoelen, onderzoektafel, bureau, klinken, deurbel, thermometer,…)

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Stel dat de arts beslist dat je mogelijks besmet bent met het coronavirus:

We weten dat de meeste mensen besmet met het Corona virus spontaan genezen.

Zowel jijzelf als je huisgenoten en andere nauwe contacten kunnen echter wel anderen besmetten en zullen daarom gevraagd worden jezelf te isoleren of in quarantaine te gaan. Bij een positieve test zal je ook gecontacteerd worden door de contacttracers die je gaan vragen hun een lijst te bezorgen met je recente contacten. Meer informatie daarover kan je hier vinden. Je arts zal ook vragen deze hygiene-adviezen voor Covid19 patienten na te lezen en je huisgenoten en hechte contacten op de hygiene-adviezen voor hen te wijzen.

Wat kan je doen om je eigen herstel te bevorderen?

Drink voldoende en eet gezond. Rust goed uit.

Bij pijn of koorts kan je paracetamol nemen. Volwassenen mogen 4 keer per 24 uur paracetamol van 1 gram nemen. Bij kinderen doseer je volgens gewicht. Gebruik daarvoor het doseerspuitje dat bij de siroop zit. Geef kinderen niet vaker paracetamol dan 4 keer per 24 uur. Bij twijfel bel je de huisarts.

Indien uw symptomen verergeren (bv. ademhalingsproblemen, hoge koorts,…), neem dan opnieuw telefonisch contact op met de huisartsenpraktijk. Informeer ons altijd dat u (mogelijks) een corona patiënt bent.

Hoe lang deze maatregelen nodig zijn, wordt besproken met de huisarts, maar ze zijn minstens van toepassing voor 7 dagen, of langer, totdat de symptomen verdwenen zijn. De huisarts kan u hierbij zonodig een ziekte- of quarantaine-attest bezorgen.

Betrouwbare informatie over Corona:

FOD Volksgezondheid over het Coronavirus: Frequently Asked Questions

Gezondheid en Wetenschap Corona: Nederlandstalige duiding bij berichten over corona in de pers

Coronavirus Mythbusters WHO: Engelstalige duiding bij mythes over het coronavirus

Mondmaskers: Ik bescherm jou – Jij beschermt mij: Wanneer, waarom en hoe draag je best een mondmasker?

Contacttracing: Wat kan je verwachten van de contacttracing?