In de kijker

PRAKTISCHE INFORMATIE ROND COVID19 VIA:

• https://www.info-coronavirus.be/ of 0800 14 689 voor algemene vragen,
• 02 214 19 19 voor vragen over contactopvolging,
• https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat als je lichte symptomen hebt en dus mogelijk een test nodig hebt,
• 078 78 78 50 voor vragen over COVID-certificaten,
• 1700 voor vragen over vaccinatie.
https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/autotest

NIEUW VANAF 15 SEPTEMBER: NAAR DE APOTHEEK MET OF ZONDER PAPIER

Sinds 1 januari 2020 is het elektronisch voorschrijven verplicht voor geneesmiddelen (voor patiënten niet opgenomen in het ziekenhuis) en mag het voorschrift niet meer op een klassiek papieren voorschrift geschreven worden. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals in geval van voorschrijven tijdens een huisbezoek door je huisarts, of als je huisarts ouder is dan 64 jaar.

Vanaf 15 september 2021 kan je als patiënt zelfs zonder dit papieren bewijs van elektronisch voorschrift jouw geneesmiddelen afhalen bij de apotheker.  Je kan het elektronisch voorschrift dan rechtstreeks op je smartphone tonen (via verschillende apps zoals o.a. mijngezondheid.belgie.be) ofwel kan de apotheker via jouw identiteitskaart (e-ID) of een ander rijksregisternummer toegang krijgen tot jouw openstaande voorschriften.

Als je dit niet wenst of niet over de digitale mogelijkheden beschikt, kan je ook nog steeds met een papieren bewijs bij de apotheek terecht.

Deze digitalisering heeft zeker een aantal voordelen: voor de huisarts, de apotheker en de patiënt.

Omdat de administratie en het papierwerk afneemt, kunnen artsen en apothekers meer tijd vrijmaken voor zorg en advies. Het is ook eenvoudiger voor jouw behandelende zorgverstrekkers om een digitaal overzicht van al jouw medicatie te hebben.

Als patiënt kan je ook zelf je openstaande voorschriften digitaal beheren. Hierdoor heb je ook zelf een beter overzicht op alle informatie, inclusief  het digitale medicatieschema.  Het is eenvoudiger om een geneesmiddel te reserveren bij een bepaalde apotheek. Daarnaast kan je ook een voorschrift op beperkte toegang zetten (bijvoorbeeld voor 1 apotheek) zodat het voorschrift enkel voor die apotheek zichtbaar is wanneer je met je eID of rijksregisternummer  gaat afhalen. Hetzelfde principe kan je toepassen als je je geneesmiddelen door iemand anders laat afhalen. Je kan je voorschrift ook niet meer kwijtraken, want het is digitaal beschikbaar.

Ben je digitaal nog niet helemaal mee, of wens je het liever niet digitaal op te volgen, dan blijft de huidige mogelijkheid bestaan om met een papieren ‘bewijs van elektronisch voorschrift’ naar de apotheek te gaan.

Griepvaccinatie vanaf half oktober 2021

 

Hoe gaat het met jou? 

https://www.eerstelijnszone.be/infofiche-psychosociaal-aanbod-in-onze-eerstelijnszone

Dokter van wacht

Binnenkort verdwijnt het wachtnummer 057485800. Overal in Vlaanderen is de dokter van wacht – ook nu al – te bereiken via 1733. Meer informatie vind je hier.

 

Ook jongens ingeënt tegen HPV

Zorg en Gezondheid lanceert een nieuwe campagne om ouders te overtuigen hun tieners te laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Voor het eerst zullen dit jaar naast de meisjes ook de jongens in het eerste middelbaar gratis gevaccineerd worden.

 

Rijgeschiktheid

 

Binnen roken is nooit oké