Nieuws

 

Virale infecties

Samen met het schooljaar begint ook het ‘virusseizoen’. Virale infecties, zoals buikgriep, verkoudheden en ook griep zijn meestal zelflimiterend. Dit wil zeggen dat ze vanzelf weer over gaan. Voor een virale infectie kan je geen antibioticum nemen omdat dit bacteriën bestrijdt en geen virussen. Een antibioticum voor een virale infectie zou alleen maar de ongemakken meebrengen van een antibioticum, zoals maag- en darmlast, en zou geen verbetering van de symptomen geven.

Virussen worden meestal doorgegeven via kleine, onzichtbare speekseldruppeltjes of via contact met iemand die ziek is (vb handen geven). Het is niet gemakkelijk een virale infectie te vermijden aangezien ze zo besmettelijk zijn maar het kan helpen je handen voldoende te wassen en ruimtes voldoende te verluchten. Ga niet werken wanneer je een uitgesproken virale infectie hebt want zo maak je alleen maar meer mensen ziek.

De reden waarom er in de winter zoveel meer infecties zijn is doordat we dan vaker binnen zitten in, meestal, gesloten ruimtes. De rol die lage temperaturen hebben in het krijgen van infecties is niet duidelijk en zeker niet de hoofdreden voor het krijgen van infectie.

Belangrijk bij een virale infectie is voldoende rust nemen, voldoende water drinken en geduld hebben. Wanneer je ergens ongerust over bent, wanneer je hoge koorts hebt, wanneer het te lang duurt, wanneer je je te ziek voelt, aarzel dan niet om je te laten nakijken.

 

Griepvaccin

Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best vaccineren. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt de beste kans om zonder griep de winter door te komen. Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar, en voor risicogroepen wordt het voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis.(bron:www.zorg-en-gezondheid.be)

 

2016_griep_folder_0