Onze visie

Visie Huisartsenpraktijk Arenberg
Januari 2024

Aanbieden van kwaliteitsvolle huisartsgeneeskundige zorg

Als huisartsenpraktijk willen wij kwaliteitsvolle zorg leveren aan onze patiënten. Dit doen we door de principes van “evidence-based medicine” te volgen, m.a.w. op wetenschap en onderzoek gebaseerde beslissingen te maken, en dit toe te passen op de persoon die voor ons zit, het zogenaamde “patient-centered medicine”. Hierbij willen we steeds aandacht hebben voor, naast het lichamelijke, ook het mentale en sociale aspect in het ontstaan van ziekten. Daarom is in onze ogen de huisarts de zorgverlener bij uitstek die het totale overzicht heeft.

Wij begeleiden patiënten vanaf de geboorte doorheen de verschillende levensfasen, tot in de laatste dagen van het leven. Dit vereist een brede medische kennis en continue leergierigheid. Bij de aanwezigheid van meerdere aandoeningen, of problemen op verschillende aspecten van gezondheid (fysiek, mentaal,…), is de huisarts ook degene die het overzicht kan bewaren en u hierin kan begeleiden en bijstaan. Wij willen u als patiënt ook meenemen in het beslissingsproces. Het is immers belangrijk dat u het heft van uw gezondheid zo veel mogelijk in eigen handen neemt.

Om aan dit alles te voldoen is het belangrijk bij te blijven met de laatste ontwikkelingen in de huisartsgeneeskunde. Wij zijn geaccrediteerde artsen, hetgeen onder andere betekent dat wij regelmatig bijscholingen volgen over een breed scala aan onderwerpen.

Gezondheidszorg gaat breder dan ziektezorg

Wij zijn ervan overtuigd dat voorkomen beter is dan genezen. Als huisarts spelen wij een belangrijke rol in zowel het voorkomen van ziekte als het behandelen ervan. Hoewel preventie en een gezonde levensstijl ook grotendeels de verantwoordelijkheid is van u als persoon, zien wij het als onze rol om u hierin te begeleiden en informeren. Dit kan zijn door samen met u te bekijken welke vaccinaties of bevolkingsonderzoeken u nog kan laten uitvoeren, maar ook de nodige info en tools te geven om uw levensstijl te verbeteren. Op populatieniveau nodigen we onze risicopatiënten bijvoorbeeld actief uit voor de griepvaccinatie, omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit de deelnamegraad verbetert.

Wij voeren intern ook regelmatig zogenaamde “praktijkverbeterende projecten” uit, waarbij we via gegevens in ons medisch dossier kijken of we de zorg voor een bepaalde patiëntengroep kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door na te kijken hoeveel van onze patiënten met suikerziekte onder een bepaalde streefwaarde zitten op vlak van suikergehalte en hier handelingen aan te koppelen. Het is dus mogelijk dat u een mail of brief van ons krijgt waarin we uitleg geven of waarin u uitgenodigd wordt om te praten over een bepaald gezondheidsonderwerp dat voor u interessant kan zijn. Het staat u steeds vrij om hieraan deel te nemen.

Een warme praktijk, voor iedereen gelijk

Wij vinden het belangrijk dat de praktijk toegankelijk is voor iedereen en dat alle patiënten zich hier welkom en veilig voelen, ongeacht etniciteit, genderidentiteit, geaardheid, fysieke/mentale beperkingen of financiële draagkracht. We proberen een open, toegankelijke, empathische en warme houding aan te nemen, met oog voor de mens achter de patiënt. We willen zorg dragen voor onze patiënten en voor elkaar, in een sfeer van wederzijds respect, met open en eerlijke communicatie.
Wij zijn geconventioneerde artsen en houden ons aan de tarieven bepaald door de overheid. Hierdoor betaalt u bij ons enkel het REMgeld.

Beschikbaarheid voor onze patiënten

Wij willen aandacht hebben voor een goede balans tussen werk en privé; een huisarts kan naar onze mening slechts goede zorg bieden als deze zijn/haar/hun bevlogenheid en eigen grenzen kan bewaren. Het is echter eigen aan het huisartsenberoep dat er een bepaalde beschikbaarheid gegarandeerd moet worden. Daarom zorgen wij ervoor dat er buiten de wachtdiensten van 8u tot 18u steeds een van de artsen beschikbaar is. Voor dringende zaken proberen we steeds diezelfde dag een afspraak te voorzien voor GMD-houdende patiënten, maar het kan zijn dat dit niet bij de arts van uw voorkeur is. Zijn de online te boeken afspraken dus vol, kan u ons steeds telefonisch bereiken om te zien of u de dag zelf een afspraak kan krijgen. Wij nemen deel aan de georganiseerde wachtdienst van de huisartsenkring KHOBRA. In weekends en door de week van 18u tot 8u kan u voor dringende zaken dus steeds beroep doen op de wachtdienst en bellen naar 1733.

Wij vinden zorgcontinuïteit voor onze patiënten belangrijk. Onze visie is dat patiënten best een persoonlijke relatie hebben met hun huisartspraktijk, dat hun huisarts hun vertrouwensarts is, die hun dossier opvolgt en verantwoordelijk is voor de patiënten die bij hem of haar een globaal medisch dossier hebben (GMD).

Belang van samenwerking en overleg

Wij zijn een vaste associatie van artsen en hechten belang aan onderling overleg. Samenwerking is voor ons immers essentieel om goede zorg en continuïteit te kunnen bieden aan onze patiënten. Binnen de praktijk maken we voldoende tijd vrij voor onderling overleg, waar we zowel overleggen over patiënten als over het reilen en zeilen van de praktijk. Ook werken we in een centraal elektronisch medisch dossier dat zorgvuldig wordt bijgehouden. Dit bevordert de onderlinge communicatie en zorgt ervoor dat elke arts in de praktijk steeds op de hoogte is van uw voorgeschiedenis. Zo kunnen wij voor elke persoon goede zorg bieden, ook als de arts die uw voorkeur draagt niet beschikbaar is voor bijvoorbeeld dringende zaken.

Door de continue evolutie van het zorglandschap is er nood aan een verandering van de eerstelijnsgeneeskunde. Samenwerken met andere zorgverleners wordt niet enkel nuttig, maar meer en meer nodig om goede zorg te bieden. We willen dus binnen onze praktijk ook zo veel mogelijk inzetten op samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen, praktijkassistenten,… Daarnaast zijn we zeer bereikbaar voor overleg met zorgverleners buiten onze praktijk (bijvoorbeeld kinesisten, thuisverpleegkundigen, diëtisten, psychologen,…) waar u een behandelrelatie mee heeft.

Opleiding en onderzoek

Wij zijn gedreven huisartsen met een oprechte passie voor het vak. Daarom willen we de huisartsgeneeskunde vooruit helpen door deel te nemen aan onderzoek, met de nodige toestemmings- en privacyregels in achtname.
Ook willen we mee zorgen voor de opleiding van een volgende generatie gedreven (huis)artsen. We begeleiden stagiairs van de bachelor of master geneeskunde, alsook huisartsen in opleiding (HAIO). Arts worden is een groeiproces, en wij hopen deze artsen in wording hier op een wetenschappelijke en menselijke manier in te kunnen begeleiden. Wij hopen dan ook op uw medewerking, echter als u de aanwezigheid van een jonge collega storend vindt, kan u dit steeds laten weten.