Vaccin Baarmoederhalskanker

Vaccin baarmoederhalskanker wordt aanzienlijk goedkoper

Vanaf 1 november wordt het dure vaccin tegen baarmoederhalskanker terugbetaald aan meisjes van 12 tot 18 jaar.Om in aanmerking te komen voor de terugbetaling moet het eerste vaccin toegediend worden voor de 19e verjaardag !!!!

 

Vanaf 1 december is de situatie aldus:
Het vaccin wordt in drie beurten toegediend en kost nu alles samen ongev 390 euro. Door de terugbetaling zal het vaccin aan de gebruiker nog slechts 10,80 euro per beurt kosten, of 32,40 euro in het totaal.

Daar er nogal wat variatie bestaat in tegemoetkomingen volgens ziekenfonds, raad ik aan eerst navraag te doen bij ziekenfonds wat de lokale mogelijkheden zijn voor terugbetaling in geval ouder dan 18j bij eerste spuit. 

Baarmoederhalskanker is het gevolg van een besmetting met het humane papilloomvirus, dat je via seksueel contact krijgt. Het vaccin wordt het liefst toegediend voor het eerste seksueel contact plaatsvindt. Hoewel het tot 26 jaar ook nog kan, zegt dokter Michiel Callens van de Christelijke Mutualiteit. ‘Het is nog nuttig voor vrouwen die hooguit met een partner naar bed zijn geweest, gezien het vaccin tegen vier stammen van het virus beschermt. Maar er zijn veel meer stammen, dus ook vrouwen die op jonge leeftijd gevaccineerd zijn, moeten waakzaam blijven en uitstrijkjes laten doen.’ Ideaal zou zijn, aldus Callens, dat het vaccin wordt toegediend via de schoolartsen. ‘Dat zou kunnen in het eerste jaar van de middelbare school, in de plaats van het hepatitis B-vaccin dat nu op babyleeftijd wordt gegeven. Een protocolakkoord tussen de federale ziekteverzekering en de gemeenschappen, dat de toediening helemaal gratis zou kunnen maken, is er echter nog niet.

Wel wordt het vaccin terugbetaald tot de leeftijd van 18j sinds 1 november 2007

 
Meer info over vaccin
Meer info over terugbetaling