Update covid-19 quarantaine regels sinds 10/01/2022

– Patiënten in thuisisolatie met een positieve COVID-19 test mogen vanaf nu de isolatie verlaten na 7 dagen, op voorwaarde dat ze al minstens 3 dagen koortsvrij zijn en ook verder duidelijke klinische beterschap vertonen. De isolatie wordt gevolgd door een periode van 3 dagen waarin uiterste voorzichtigheid aan de dag moet gelegd worden, met oa. het continu dragen van een mondmasker wanneer men in binnenruimtes met andere personen is. Deze regel geldt ook voor kinderen <6 jaar het dragen, ondanks het feit dat zij geen mondmasker moeten dragen.

– Hoog-risicocontacten worden niet meer getest (uitgezonderd zelftesten). Ze worden vanaf nu ingedeeld in 3 groepen:

  • Volledig gevaccineerd : Dit zijn volwassenen die reeds een boosterdosis kregen of <5 maanden geleden de basisvaccinatie afwerkten en jongeren met een basisvaccinatie. Voor deze groep is er géén quarantaine noch testing meer. Er wordt wel uiterste waakzaamheid aanbevolen gedurende 10 dagen na het laatste risicocontact, met onder andere continu dragen van een masker in binnenruimtes. Ook personen die <5 maanden geleden een COVID-infectie doormaakten (zoals vastgesteld met Ag-test door zorgverlener of PCR-test) vallen in deze categorie.
  • Deels gevaccineerd : Dit zijn volwassenen die hun basisvaccinatie reeds ≥5 maanden geleden afwerkten maar nog geen booster dosis kregen. Zij moeten in principe 7 dagen in quarantaine maar kunnen deze onder strikte voorwaarden al verlaten vanaf dag 4.
  • Ongevaccineerd : Hieronder vallen ook personen die nog maar 1 dosis kregen (behalve van het Janssen vaccin). Voor hen duurt de quarantaine 10 dagen die onder strikte voorwaarden verlaten kan worden vanaf dag 7.

– Voor risicocontacten die onder hetzelfde dak wonen als de index patiënt en zich niet kunnen isoleren van de indexpatiënt (bv. omdat het een jong kind betreft) start de periode van quarantaine (voor deels- en ongevaccineerden) vanaf het begin van symptomen van de indexpatiënt. Er moet minstens één zelftest uitgevoerd worden, op dag 10. De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt dan ook tot dag 20 (m.n. 10 dagen na het laatste potentieel besmettelijke contact).

– Kinderen <12 jaar worden na blootstelling in het huishouden steeds als hoog-risicocontact beschouwd. Wat betreft quarantaine volgen ze de regels die gelden voor de volwassenen waarbij ze verblijven. Kinderen die in quarantaine moeten verblijven mogen deze uitzonderlijk (en uitsluitend) toch verlaten om naar school te gaan. Bij blootstelling buiten het huishouden worden kinderen als laag-risicocontacten beschouwd. Vanaf 4 gevallen binnen één week in 1 klas wordt de klas gesloten gedurende 5 dagen.

 

COVID en reizen:

Op reis vertrekken:

welke kleur heeft het land waar ik naar toe reis: https://reopen.europa.eu/nl

Wat zijn de coronamaatregelen in het land waar ik naartoe ga: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Wat moet ik doen voor ik vertrek: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

 

Voor een (gratis) testafname kan je vanaf 28 juni 2021 een CTP-code aanvragen op www.mijngezondheid.be of op https://testcovid.doclr.be/#!/flow . Met deze code kan u zich wenden tot 1 van de testcentra om een afspraak te maken; dit via volgende website testcovid.doclr.be

U kan ook bij ons een COVID test laten afnemen voor vertrek op reis.

Terugkomst van reis:

Waar vind ik het plf formulier terug? https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/

Welke kleur heeft het land waar ik van terugkom: https://reopen.europa.eu/nl

Wat moet ik doen bij terugkomst: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

Bij terugkeer uit ‘heel hoog risico gebieden’ geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen. Hierop bestaat geen uitzondering, ook niet voor zorgpersoneel.

 

Wanneer bent u mogelijks besmet met corona en moet u zich laten testen?

Een mogelijk geval van COVID-19 is een persoon met

  • Minstens één van de volgende hoofdsymptomen: hoest, kortademigheid, pijn op de borstkas, plots ontstaan van reuk – of smaakverlies zonder duidelijke oorzaak
  • OF minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, vermoeidheid, rhinitis (neusloop), keelpijn, hoofdpijn, anorexia (verminderde eetlust), waterige diarree zonder duidelijke oorzaak, acute verwardheid, plotse val zonder duidelijke oorzaak
  • OF verergering van chronische respiratoire symptomen (COPD, astma, chronische hoest…)

Waar vind ik de resultaten van mijn test?

  • U kan uw resultaten raadplegen online op mijngezondheid.be (eerst aanmelden met eID of itsme, daarna bij rapporten en resultaten, my cozo) en op nexushealth

Definitie hoog risico contact

Voor de volgende personen wordt het risico op besmetting als “hoog” beschouwd (= nauwe contacten):

  • een persoon met een contact van minstens 15 minuten binnen een afstand van <1,5m (“face to face”), bijvoorbeeld in een gesprek
  • een persoon die meer dan 15 minuten in dezelfde kamer/gesloten omgeving was met een COVID-19 patiënt, waarbij niet steeds een afstand van 1,5 m werd gerespecteerd en/of waarbij voorwerpen werden gedeeld. Dit omvat huisgenoten, alle klasgenoten voor kinderen vanaf 6 jaar, de kinderen van dezelfde groep in een residentiele collectiviteit en eventueel naaste buren in een klas bij kinderen ≥ 6 jaar of op het werk.
  • een persoon die direct fysiek contact heeft gehad met een COVID-19 geval
  • een persoon die in direct contact is geweest met lichaamsvloeistoffen van een COVID-19 patiënt, zoals tijdens het zoenen en mond-op-mond beademing, of contact met braaksel, stoelgang, slijmen, enz.
  • een zorgverlener in contact met een COVID-19 geval tijdens de zorg of het medisch onderzoek binnen een afstand van 1,5m, zonder gebruik van de aanbevolen persoonlijke beschermingsmiddelen (volgens protocol/activiteit)
  • een persoon die samen met een COVID-19 patiënt heeft gereisd, in eender welk transportmiddel, zittend binnen twee zitplaatsen (in eender welke richting) van de patiënt. In een vliegtuig ook bemanningsleden die dienst doen in de sectie van het vliegtuig waar het geval zat. Indien de ernst van de symptomen of de verplaatsing van de patiënt in het vliegtuig wijst op een mogelijk grotere blootstelling, kunnen passagiers die in hetzelfde compartiment zaten of alle passagiers in het vliegtuig worden beschouwd als hoog risico contacten.

 

Definitie laag risico contact

Voor de volgende personen wordt het risico op besmetting als “laag” beschouwd:

  • een persoon die minder dan 15 minuten contact heeft gehad met een COVID-19 patiënt
    binnen een afstand van 1,5 m (“face to face”)
  • een persoon die zich in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een COVID-19
    patiënt, maar daarbij minder dan 15 minuten binnen een afstand van <1,5 m was. Dit
    omvat alle klasgenoten voor kinderen ≥6 jaar, mensen in hetzelfde kantoor, of in een
    wachtkamer
  • een zorgverlener die in dezelfde ruimte als een COVID-19 patiënt is geweest zonder het gebruik van adequate beschermende kleding, maar nooit binnen een afstand van 1,5 meter. Zorgverleners aan COVID-19 patiënten en laboratoriummedewerkers die stalen van COVIDgevallen hanteren en daarbij de aanbevolen persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) dragen, worden niet beschouwd als laag risico contacten. Voor hen geldt wel een algemene aanbeveling om strikte handhygiëne toe te passen en voor alle verplaatsingen buitenshuis een stoffen mondmasker te dragen.

WAT MOET U DOEN?

  • Thuisisolatie is niet nodig voor asymptomatische laag risico contacten.
  • Beperk wel sociale contacten tot een minimum, met respect van een afstand van 1,5m
  • Voor alle verplaatsingen buitenshuis moet een stoffen mondmasker gedragen worden (voor personen > 12 jaar).
  • Afname van een test is niet nodig.
  • Bij ontwikkelen van symptomen wordt de persoon een mogelijk geval en moet er telefonisch contact genomen worden met de huisarts die kan zeggen waar een staalafname kan plaatsvinden.
  •  hygiëneadvies: klik hier