Reizigers

Wij testen geen reizigers in onze praktijk !

COVID-certificaten

downloaden via de app of via overheidssites zoals mijngezondheid.be of Mijn Burgerprofiel. Een vaccinatiecertificaat zal bovendien ook steeds per post opgevraagd kunnen worden.

Met je persoonlijke COVID-certificaten kan je dan vanaf 1 juli geldig binnen de EU aantonen dat je:

  • ofwel voldoende gevaccineerd bent (in principe vanaf 2 weken na het 2e vaccin);
  • ofwel een geldige negatieve test hebt;
  • ofwel (recent) hersteld bent van COVID-19.

 

Info over testen en testcentra

Per land gelden mogelijk andere voorwaarden; deze zijn te vinden onder de reisadviezen op de Europese website Re-open Europe of op de website van de FOD Buitenlandse zaken.

Vanaf 1 juli zal iedereen zelf een code kunnen aanmaken voor een test via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be. Met deze code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken.

Op https://testcovid.doclr.be/#!/saps zijn de afnamepunten te vinden van zowel de reguliere test- en triagecentra als andere plaatsen zoals ziekenhuizen of labo’s waar mensen terecht kunnen voor een PCR-test. U vindt de contact- en/of reservatiegegevens door te klikken op het icoon. Deze lijst is niet exhaustief; afnameplaatsen kiezen er zelf voor om al dan niet zichtbaar te zijn op deze website. Wij vragen aan alle testcentra om minstens een deel van hun capaciteit ook ter beschikking te stellen voor het testen van reizigers. Het coronacommissariaat heeft aan de labo’s gevraagd om hiervoor ook de betalingsmogelijkheden te voorzien.

De resultaten van de analyse zijn voor de burger ook beschikbaar via www.mijngezondheid.be.

Testen om een vertrek op reis mogelijk te maken zijn betalend en dus ten laste van de reiziger. Testen bij een terugkeer uit een rode zone waarvoor men een activatiecode ontvangt na het invullen van een PLF, blijven terugbetaald.

Informatie voor reizigers:

Indien u reist naar een ander land is het belangrijk dat u zich informeert over welke bijkomende voorwaarden worden gesteld om het land te betreden én om de landen die u doorreist zonder problemen te betreden. Sommige landen aanvaarden enkel PCR-testen, andere landen aanvaarden zowel PCR- als snelle antigeentesten en dit is geen statisch gegeven (laatste info op www.diplomatie.belgium.be); dit wijzigt regelmatig. België heeft beslist om naast een bewijs van volledige vaccinatie en een herstelcertificaat enkel PCR-testen te aanvaarden die uiterlijk 72 uur voor aankomst werden afgenomen.