COVID-19

De regels omtrent quarantaine en testing in het kader van de COVID-19 pandemie worden door de overheid regelmatig aangepast. Op deze pagina houden we u op de hoogte van de meest recente situatie.

21 november 2021

Patiënten met symptomen van COVID-19

 • Patiënten met symptomen die mogelijks kunnen wijzen op COVID-19 (droge hoest, snot, verlies van reuk of smaak, keelpijn, diarree, spierpijn, grieperig gevoel) vullen eerst de vragenlijst in op mijngezondheid.be
 • Indien u in aanmerking komt voor een PCR test, kan u na het invullen van de vragenlijst, een CTPC-code aanvragen
 • Met deze CTPC-code kunt u een afspraak maken in een testcentrum naar keuze voor een PCR test (neuswisser). Het resultaat hiervan is meestal binnen de 48 uur gekend.

In een testcentrum kan geen medisch onderzoek uitgevoerd worden. Indien je een onderzoek nodig acht, maak je best een afspraak in de praktijk. Duid in afspraken.be aan dat het gaat om een infectieziekte en neem plaats op het terras buiten. De dokter zal je via een aparte ingang binnen laten in de praktijk. De test kan in dit geval afgenomen worden in de praktijk. De arts zal samen met u overleggen of hier best voor een PCR of sneltest kan gekozen worden. Beide testen worden volledig door het RIZIV terugbetaald.

Patiënten met hoog-risico contact (HRC) met een persoon besmet met COVID-19

Een HRC betekent:

 • Contact van meer dan 15 minuten of
 • Minstens één van beiden droeg geen mondmasker of beide personen zaten in dezelfde auto of ander vervoermiddel (ook met mondmasker) of
 • De afstand tussen beide personen bedroeg niet steeds meer dan 1,5m of
 • Je kreeg bericht van HRC via de Coronalert app dat je een HRC had of
 • Je werd opgebeld door contact tracing in verband met een HRC

Na een HRC dient u zich 2x te laten testen; de eerste keer op dag 1-3 na het HRC en de tweede keer op dag 7-10.

Na een HRC kan je je eveneens laten testen in een testcentrum op voorwaarde dat je een CTPC code hebt.
Een CTPC code na HRC kan je verkrijgen via:

 • De Coronalert app
 • Contact tracing
 • De huisarts

Met je code kan je via mijngezondheid.be een afspraak boeken in een testcentrum of je kan een afspraak maken in de praktijk. In dit geval zal de test altijd een PCR zijn.

Quarantaine en isolatie

Hierbij verschillen de regels voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden

Na een positieve PCR volgt een periode van 10 dagen isolatie of volledige afzondering waarbij geen enkel contact met anderen toegestaan is tenzij met andere COVID-19 positieve personen. Deze periode van isolatie zal verlengd worden indien er na 10 dagen nog symptomen aanwezig zijn zoals hoest met opgeven van slijmen, griepale symptomen, koorts, … In dat geval wordt de periode van isolatie verlengd tot 3 dagen na het verdwijnen van de symptomen. U blijft gedurende die periode besmettelijk voor anderen!

Tussen het uitvoeren van de PCR na een HRC en het bekendmaken van het resultaat, blijft u in quarantaine. Dit betekent dat je enkel essentiële verplaatsingen mag maken, met volledige bescherming (mondmasker, handgel, afstand houden). Werken mag enkel van thuis uit behalve in uitzonderlijke gevallen voor mensen die in de zorg werken.
Na een negatieve PCR mag u uit quarantaine indien u volledig gevaccineerd bent. Wie niet gevaccineerd is, blijft in quarantaine tot na een tweede negatieve test op dag 7-10.
Op dag 7 -10 laat u een tweede PCR uitvoeren en gaat u terug in quarantaine tot het resultaat gekend is.

Quarantaine-attesten worden afgeleverd door contact tracing of door de huisarts. Waarschijnlijk zal het binnenkort mogelijk zijn om deze attesten zelf aan te maken via mijngezondheid.be

Kinderen < 12 jaar die een HRC hadden op school, mogen na een negatieve PCR terug naar school.
Kinderen < 12 jaar die een HRC hadden binnen het gezin, moeten 10 dagen thuis blijven van school.

Vaccins en boosters

De vaccins zijn misschien niet perfect, ze zijn het beste wapen dat we momenteel hebben.

Pfizer, Moderna, Astra Zeneca of Johnsson & Johnsson? 

We hebben niet kunnen kiezen welk vaccin we zouden krijgen en we kunnen niet kiezen welke booster we krijgen. Ook de huisarts kan hier niets aan veranderen, we hebben hier geen enkele inspraak in.

We kunnen ook niet zelf bepalen wanneer en waar we een vaccin of een booster kunnen krijgen. We worden hiervoor uitgenodigd door de overheid en dienen het vaccin te laten zetten in het vaccinatiecentrum dat ons toegewezen wordt. Ook hier hebben we als huisarts geen inspraak in.
Overleg met de arts van het vaccinatiecentrum is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zinvol en een vaccinatie thuis door de huisarts is enkel mogelijk voor die patiënten die zich onmogelijk kunnen verplaatsen.