Onderscheid tussen Deels en volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten
Deels gevaccineerde hoog-risicocontacten
WIE?
Personen ≥18 jaar met basisvaccinatie >5 maanden geleden zonder booster worden beschouwd als deels gevaccineerd.
Basisvaccinatie = 1 dosis Janssen COVID-19 vaccin® of 2 dosissen van de andere vaccins op de Belgische markt
Personen die het schema van de basisvaccinatie nog niet afwerkten (bv. slechts 1 dosis mRNA vaccin) of <2 weken na de laatste dosis van de basisvaccinatie, worden beschouwd als ongevaccineerd
Deels gevaccineerde hoog-risicocontacten moeten 7 dagen in quarantaine gaan.
Een eventuele verkorting van de quarantaine is mogelijk vanaf dag 4, op voorwaarde dat er tot en met dag 7 dagelijks een zelftest wordt uitgevoerd met negatief resultaat.
Bovendien moet tot 10 dagen na het risicocontact:
in binnenruimtes buiten de eigen woning steeds een mondmasker gedragen wordt. Het masker moet over mond en neus gedragen worden en nauw aansluiten aan het gelaat. FFP2-maskers sluiten nauwer aan dan chirurgische of stoffen maskers.
steeds afstand gehouden wordt van anderen en in het bijzonder van personen met een verhoogd risico op ernstige ziekte.
Deelname aan activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (bv. restaurantbezoek) kan niet.
Bij het ontwikkelen van symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen, moet zo snel mogelijk een test worden afgenomen door een zorgverlener.
Indien bij één van de dagelijkse zelftesten een positief resultaat wordt vastgesteld, start de periode van isolatie. Het positieve resultaat dient bevestigd te worden met behulp van een PCR-test om contactopvolging te kunnen opstarten.
Voor deels gevaccineerde huisgenoten van een besmet persoon die niet geïsoleerd kan worden (bv. omdat het een jong kind is) wordt voor de quarantaine en testen geteld vanaf de eerste symptomen bij het indexgeval. Er dient sowieso een zelftest uitgevoerd worden op dag 10. De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt tot 10 dagen na het laatste risicocontact. In dit geval zal dit dus zijn tot 20 dagen na het begin van symptomen van de indexpatiënt.
met basisvaccinatie* >2 weken en <5 maanden geleden
personen 12-18 jaar >2 weken na basisvaccinatie* *Basisvaccinatie = 1 dosis Janssen COVID-19 vaccin® of 2 dosissen van de andere vaccins op de Belgische markt
Voor volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten zonder symptomen wordt geen systematische testing aanbevolen. Een infectie is bij deze personen echter niet uit te sluiten. Het is dan ook belangrijk om bijzondere voorzichtigheid aan de dag te leggen gedurende 10 dagen na het hoog-risico contact.
Steeds een mondmasker dragen in binnenruimtes buiten de eigen woning. Het masker moet over mond en neus gedragen worden en nauw aansluiten aan het gelaat. FFP2-maskers hebben sluiten nauwer aan dan chirurgische of stoffen maskers.
Steeds afstand houden van anderen en in het bijzonder van personen met een verhoogd risico op ernstige ziekte.
Deelname aan activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (bv. restaurantbezoek) kan niet.
Bij het ontwikkelen van symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen, moet zo snel mogelijk een test worden afgenomen door een zorgverlener.
Bij uitbraken in collectiviteiten kunnen de regionale gezondheidsinspecties beslissen om testen of quarantaine voor gevaccineerde personen uitzonderlijk toch te behouden indien de omstandigheden dat vereisen (bv. omwille van een grote en snel uitbreidende cluster).
Voor gevaccineerde huisgenoten van een besmet persoon die niet geïsoleerd kan worden (bv. omdat het een jong kind is) wordt evenmin quarantaine noch systematische testing aanbevolen. Wel wordt de afname van een zelftest aanbevolen ten minste op dag 10 (einde isolatie + voorzichtigheidsperiode van het index geval). De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt tot 10 dagen na het laatste risicocontact. In dit geval zal dit dus zijn tot 20 dagen na het begin van symptomen van de indexpatiënt.
Contactopvolging bij kinderen en jongeren
Kinderen vanaf 6 jaar die mogelijke symptomen van COVID-19 vertonen, moeten getest worden. Kinderen <6 jaar in kinderopvang en kleuteronderwijs vertonen vaak luchtwegsymptomen. Symptomen zijn bij deze jonge kinderen dan ook enkel een reden tot testen indien er ook een recent (hoog of laag) risicocontact was.
Bij een bevestigd geval van COVID-19 start de contactopvolging. De risicobeoordelingen zijn verschillend volgens de leeftijd van de betrokkenen, zie onderverdeling in het menu links voor meer info.
Zoals in de brede maatschappij, zijn de maatregelen voor kinderen >=12 jaar en leerkrachten die ingedeeld worden als hoog-risicocontact afhankelijk van de vaccinatiestatus en het al dan niet recent doorgemaakt hebben van een COVID-19 besmetting.
Huishoudcontacten (broers, zussen, ouders) zijn steeds hoog-risicocontacten.
Wanneer er bredere circulatie van het virus wordt vermoed, kan beslist worden om een hele klas in quarantaine te plaatsen of om (na overleg met de regionale diensten voor preventie en infectiebestrijding) grotere groepen te testen.
Als een klas gesloten wordt omwille van wijdverspreide circulatie van het virus binnen deze klas, start de quarantaineperiode voor alle leerlingen vanaf de 1e dag van de sluiting van de klas.