Bij vertrek

1. Visuals van het Coronacommissariaat

Zie ook www.info-coronavirus.be/nl/veilig-reizen/

2. Stroomschema reizigers Domus Medica

Hoe dit er dan concreet uitziet voor de huisarts vind je in het stroomschema dat Domus Medica vorige week al publiceerde.

Bij terugkeer
Wijzigingen in de regels voor het testen in het kader van het reizen

Voor alle reizen naar België zullen alle niet-Belgische ingezetenen verplicht zijn een digitaal Covid-certificaat voor te leggen, d.w.z. een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat of negatief testresultaat. Deze regel is niet van toepassing op korte verblijven van minder dan 48 uur. Deze maatregel werd al beslist door het Overlegcomité van 11 februari 2022.

Vandaag heeft de IMC Volksgezondheid enkele bijkomende maatregelen genomen.

  • Voor iedereen die het land binnenkomt, dus zowel residenten als niet-residenten, en die in het bezit is van één van deze certificaten is er geen verplichting meer om zich te laten testen, noch op dag 1, noch op dag 7, en moeten ook niet in quarantaine gaan.
  • Belgische residenten die niet over een van deze certificaten beschikken en die reizen vanuit een land met een ongunstige epidemiologische situatie, dienen een Rapid Antigen Test (RAT) of PCR test op dag 1 na aankomst in België te laten afnemen. Dit zijn onder meer landen die als donkerrood aangeduid zijn op de kleurenkaart van Europa, en derde landen die niet op de witte lijst staan van Europa.
  • Voor mensen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern of ‘VOC’) blijven de huidige test- en quarantaineregels ongewijzigd.

Deze nieuwe maatregelen zullen ingaan vanaf 18/2/2022. Meer informatie via www.info-coronavirus.be

.

1. Visuals van het Coronacommissariaat

Zie ook: www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

2. Tabel Sciensano

Sciensano publiceerde een tabel met de maatregelen bij aankomst in België vanuit het buitenland

Bekijk de tabel bij Sciensano

3. Geen uitzondering voor zorgpersoneel

Bij terugkeer uit ‘heel hoog risico gebieden’ geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen. Hierop bestaat geen uitzondering, ook niet voor zorgpersoneel.

Flow teststrategie reizigers-3

Reizen in de EU met het Corona-certificaat

Wie een geldig digitaal coronacertificaat heeft, kan in de Europese Unie vrij reizen. Hoe je het certificaat kan bekomen, lees je hier.

Dat certificaat kan je krijgen in één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al een week) volledig gevaccineerd (of deels gevaccineerd, maar de meeste Europese landen aanvaarden dit niet als geldig certificaat)
  • OF je kan een negatieve PCR-test voorleggen
  • OF je bent recent genezen van corona (min. 10 dagen sinds positieve test)

Je kan dit raadplegen via:

Let op! Het is verstandig dit certificaat ook te downloaden en uit te printen zodat je het ook op papier bij hebt. Het kan per post worden opgestuurd (aanvraag via 078 78 78 50, op weekdagen tussen 9u en 19u). Reken daarvoor wel een weekje tijd. Ons lokale callcenter kan je hier niet bij helpen!

Het certificaat is geldig vanaf 1 juli. Let wel op! In sommige landen is dit certificaat voldoende, andere leggen nog bijkomende eisen op. Denk hierbij niet alleen aan je uiteindelijke reisbestemming, maar ook aan landen waar je doorheen reist om die bestemming te bereiken.

Meer informatie? www.vlaanderen.be/covid-certificaat