Hoe kan je veilig op reis vertrekken?

1. Check de maatregelen in het land van je bestemming

 • Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist.
 • Raadpleeg voor je vertrek de website reopen.europa.eu of de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be. Je vindt er de reisadviezen per land.
 • Registreer je reis op TravellersOnline. Zo kunnen we je sneller helpen als je hulp nodig hebt in het buitenland.

2. Vraag je COVID-certificaten aan

Als je op reis gaat kan je een COVID-certificaat aanvragen. Dit is verplicht in vele landen. Er bestaan drie soorten certificaten:

 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is, en indien het vaccin EMA-gecertificeerd is of Covishield. Vanaf 1 september worden in België onder bepaalde voorwaarden ook vaccinatiecertificaten van buiten de EU aanvaard, in afwachting van een equivalentie-akkoord met de EU.
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je isolatie is voorbij.
 • Een testcertificaat bewijst dat je een test onderging waarvan het resultaat negatief was. Dit kan een PCR-test zijn van maximum 72 uur oud of een RAT-test van maximum 36 uur oud.

Je COVID-certificaat kan je verkrijgen door:

Op www.covidsafe.be vind je meer info, bv. over hoe je een papieren vaccinatiecertificaat kan aanvragen.

3. Vraag je PCR-test aan

 Nuttige telefoonnummers

Het coronavirus en de genomen maatregelen kunnen heel wat vragen oproepen. Hieronder vindt u een overzicht van nuttige websites en telefoonnummers waar u terecht kunt met vragen.

Hulplijn Website Contact
Algemeen informatienummer van de FOD Volksgezondheid www.info-coronavirus.be ((opent in nieuw venster)) 0800 14 689
+32 78 15 17 71 vanuit het buitenlandBereikbaar maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur.e-mail: info-coronavirus@health.fgov.be (opent in uw e-mail applicatie)
Informatienummer van de FOD Economie Coronavirus: informatie voor ondernemingen en consumenten ((opent in nieuw venster)) 0800 120 33
Noodnummer FOD Buitenlandse Zaken – enkel voor Belgen in het buitenland FOD Buitenlandse Zaken ((opent in nieuw venster))

FOD Economie: gestrand in het buitenland ((opent in nieuw venster))

+32 2 501 4000 (enkel voor Belgen in het buitenland)
Voor vragen van ondernemers: contactcenter VLAIO Coronavirus: steun voor uw bedrijf ((opent in nieuw venster)) 0800 20 555
Vragen van culturele organisaties: departement CJM CJM informatie Covid ((opent in nieuw venster)) 02 534 18 24
Informatienummer uitsluitend voor schooldirecties Coronavirus: informatie voor scholen en CLB’s ((opent in nieuw venster)) 02 553 27 46
Elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur.
Vragen van ouders Coronavirus: informatie voor ouders ((opent in nieuw venster)) Contacteer de school.
Agentschap Opgroeien

 • Kind en Gezin: informatie voor (aanstaande) ouders, organisatoren van kinderopvang en partners
 • Jeugdhulp: informatie voor diensten en voorzieningen (privaat en publiek)
Opgroeien: veelgestelde vragen over het coronavirus en de gevolgen ((opent in nieuw venster))

Kind en gezin: nieuws over vaccinaties, consultaties, kinderopvang, tips voor ouders… ((opent in nieuw venster))

Jeugdhulp: impact van corona, richtlijnen voor de sector,… ((opent in nieuw venster))

Groeimee.be ((opent in nieuw venster)): inspiratie voor ouders, tips en activiteiten, praten met kinderen over corona …

corona@opgroeien.be (opent in uw e-mail applicatie)

Kind en Gezin-lijn: 078 150 100
Elke werkdag tussen 8 en 20 uur.

Chat met een verpleegkundige ((opent in nieuw venster))
Elke werkdag van 9 tot 16.30 uur.

Stuur een bericht naar de Kind en Gezin-lijn ((opent in nieuw venster)).

Nationaal crisiscentrum BE-alert ((opent in nieuw venster))

Nieuwsberichten Crisiscentrum ((opent in nieuw venster))

Ontvang rechtstreeks belangrijke meldingen via BE-alert en blijf op de hoogte van de crisismaatregelen.

Daarnaast zijn er nog heel wat organisaties van openbaar nut waarmee u in deze moeilijke tijden contact kunt opnemen om te praten over uw zorgen.

Reizen naar het buitenland

Alle verplaatsingen in eigen land zijn toegestaan.

Ook niet-essentiële reizen (vakanties, daguitstapjes, familiebezoek, …) naar buurlanden en andere landen van de Europese Unie zijn toegestaan.

Er blijft wel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen van en naar een rode zone ((opent in nieuw venster)). Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

Meer informatie over de maatregelen in landen binnen de EU ((opent in nieuw venster)) vindt u op de Europese website ‘Reopen’. Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken vindt u ook reisadvies voor landen buiten de EU ((opent in nieuw venster)). U doet best ook navraag bij de toeristische dienst van het land waar u naartoe reist en bij het kantoor waar u uw reis hebt geboekt. Meerdere landen eisen van buitenlanders een geldig COVID-certificaat of een bewijs van een recente negatieve test.

Wie voor meer dan 48 uur in het buitenland of in België verblijft als buitenlander, moet het Passenger Locator Form ((opent in nieuw venster)) invullen (er bestaat ook een papieren versie (PDF bestand opent in nieuw venster)). Dit formulier moet ingevuld worden door:

 • iedereen die met het vliegtuig of per boot naar België reist (ongeacht de duur van het verblijf),
 • iedereen die van buiten de Europese Unie (EU) of van buiten de Schengenzone met de trein of met de bus naar België reist (ongeacht de duur van het verblijf), en
 • alle andere personen die naar België reizen (bijvoorbeeld met de auto), behalve:
  • wanneer ze minder dan 48 uur in België blijven,
  • ze naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.

Verblijft u minder dan 48 uur in het buitenland en reist u niet met het vliegtuig of per boot (of van buiten de EU of Schengenzone met de trein of bus) naar België? Dan moet u het PLF-formulier niet invullen. Quarantaine en testen zijn in dit geval niet nodig.

Reizen voor uw werk

Sinds 10 juni 2021 is het onderscheid tussen professionele en niet-professionele reizen niet meer van toepassing. Het Business Travel Abroad-formulier (BTA-formulier) is niet langer beschikbaar. U gebruikt vanaf nu het ‘Public Health Passenger Locator Form’ ((opent in nieuw venster)) (zie info hierboven).

Gestrande reizigers

Gestrande reizigers in het buitenland vinden meer informatie op de website van de FOD Economie ((opent in nieuw venster)). Zij kunnen voor ondersteuning terecht bij de Belgische Ambassade ((opent in nieuw venster)) in het land waar zij momenteel verblijven. De FOD Buitenlandse zaken heeft een noodnummer waarop Belgen in het buitenland terecht kunnen indien ze in nood verkeren: +32 2 501 4000, bereikbaar van 9.00 tot 20.00u.

Wat moet ik doen als ik aankom in België?

Ik woon in België

Was je langer dan 48u in het buitenland? Dan gelden deze regels als je terug in België bent. Moet je nog op reis vertrekken? Lees hier wat je moet doen voor je vertrek.

Let op: kom je terug uit een heel hoog risicoland? Dan gelden onderstaande regels altijd, ook als je minder dan 48 uur in dat land was.

Wat moet ik doen ?

 1. Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 6 maanden voor je aankomst in België, ook als je volledig gevaccineerd bent. Het PLF moet ingevuld worden iedereen die, rechtstreeks of onrechtstreeks, naar België reist, behalve:
  • als je minder dan 48 uur in België verblijft
  • als je minder dan 48 uur in het buitenland verbleef
 • OPGELET: In de volgende gevallen moet je het PLF ALTIJD invullen, OOK als je minder dan 48 uur in België verblijft of minder dan 48 uur in het buitenland verbleef:
  • je reist met het vliegtuig of per boot naar België
  • je reist met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België (bv. de Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk)
  • je verbleef de afgelopen 14 dagen in een heel hoog risicoland
 1. Check de kleurcode van het land waar je was en/of dit land op de lijst met heel hoog risico landen staat.
 2. Kijk na welk COVID-certificaat je hebt op www.covidsafe.be. Je vroeg dit in principe al aan vóór vertrek. Er bestaan drie soorten certificaten:
 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Voor certificaten die volledige vaccinatie met slechts 1 prik aantonen is er wachttijd van 2 weken voordat deze gebruikt kunnen worden (indien het vaccin EMA-gecertificeerd is of Covishield). Vanaf 1 september worden in België onder bepaalde voorwaarden ook vaccinatiecertificaten van buiten de EU aanvaard, in afwachting van een equivalentie-akkoord met de EU.
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Deze certificaten worden enkel uitgereikt op basis van een positief PCR-testresultaat en zijn beschikbaar vanaf 11 tot 180 dagen na de positieve test.
 • Een testcertificaat bewijst dat je een test onderging waarvan het resultaat negatief was. Dit kan een negatieve PCR-test zijn van max. 72 uur oud of een negatieve antigeentest van max. 36 uur oud.

Testen of quarantaine

Het PLF neemt voor het bepalen van testen en quarantaine telkens de laatste 14 dagen in rekening ook wanneer de zone van kleur verandert.

 1. Kom je uit een groene of oranje zone? Je moet je niet laten testen en niet in quarantaine.
 2. Kom je uit een rode zone in de Europese Unie of Schengenzone of uit een rood derde land op de witte lijst?
 • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Heb je geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud of recente RAT-test van van maximum 36 uur oud?
  • Laat je testen op dag 1 of 2 (PCR of RAT) nadat je thuiskomt van je reis. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt.
  • Laat je daarna nog eens testen op dag 7 (PCR of RAT) .
  • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
 • Heb je een recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud of recente RAT-test van de dag voor of van aankomst?
  • Je moet je niet laten testen op dag 1.
  • Laat je testen op dag 7 (PCR of RAT).
  • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
 1. Kom je uit een rode zone buiten de Europese Unie of Schengenzone?
 • Heb je een vaccinatiecertificaat?
  • Laat je testen (PCR) op dag 1 nadat je thuiskomt van je reis. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt.
  • Laat je testen (PCR) op dag 7.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat?
  • Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Laat je testen (PCR) op dag 1 en 7 nadat je thuiskomt van je reis. De quarantaine kan worden ingekort als de 2de test op dag 7 negatief is.
 • Er zijn enkele landen waarvoor dit niet zo is. Je vindt deze lijst op info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/
 • In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine gaan. Lees hier meer.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.

Let op: Reizigers die in Brussel wonen of verblijven : kom je terug uit een rode zone (binnen of buiten EU/Schengen) EN heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat, laat je testen op dag 1 en 7 na terugkomst en blijf in quarantaine tot het resultaat van je tweede test bekend is.

 1. Kom je uit een heel hoog risico land buiten de Europese Unie of Schengenzone?
 • Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Dit is zo voor iedereen.
 • Laat je testen op dag 1 en dag 7 nadat je terug in België bent. RAT-tests zijn niet mogelijk na aankomst uit een heel hoog risico land. Enkel PCR-tests zijn toegelaten.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
 1. Kom je uit een heel hoog risico land binnen de Europese Unie of Schengenzone?
 • Heb je een vaccinatiecertificaat? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat?
  • Laat je testen op dag 1 (PCR). Je blijft in quarantaine in afwachting van het resultaat. Je moet je niet laten testen op dag 1 wanneer je bij aankomst in België een geldige negatieve test van max. 72 uur oud bij je hebt. Indien je vóór je reis positief test, mag je niet reizen.
  • Laat je daarna nog eens testen op dag 7 (PCR).
  • Is een test positief? Je moet minstens 10 dagen verplicht in isolatie.
  • RAT-tests zijn niet mogelijk na aankomst uit een heel hoog risico land. Enkel PCR-tests zijn toegelaten.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.

Ik woon niet in België

Woon je niet in België en plan je een verblijf van +48 uur in België? Dan gelden deze regels als je in België bent.

Wat moet ik doen ?

 1. Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 6 maanden voor je aankomst in België, ook als je volledig gevaccineerd bent. Het PLF moet ingevuld worden iedereen die, rechtstreeks of onrechtstreeks, naar België reist, behalve:
  • als je minder dan 48 uur in België verblijft
  • als je minder dan 48 uur in het buitenland verbleef
 • OPGELET: In de volgende gevallen moet je het PLF ALTIJD invullen, OOK als je minder dan 48 uur in België verblijft of minder dan 48 uur in het buitenland verbleef:
  • je reist met het vliegtuig of per boot naar België
  • je reist met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België (bv. de Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk)
  • je verbleef de afgelopen 14 dagen in een heel hoog risicoland
 1. Check de kleurcode van jouw land en/of dit land op de lijst met heel hoog risico landen staat. Let op: was je de voorbije 14 dagen in een heel hoog risico land? Dan mag je niet naar België reizen. Je mag enkel naar België reizen in een zeer beperkt aantal gevallen. Lees hier meer.
 2. Kijk na welk COVID-certificaat je hebt. Er bestaan drie soorten certificaten:
 • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is, en indien het vaccin EMA-gecertificeerd is of Covishield. Vanaf 1 september worden in België onder bepaalde voorwaarden ook vaccinatiecertificaten van buiten de EU aanvaard, in afwachting van een equivalentie-akkoord met de EU.
 • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je isolatie is voorbij.
 • Een testcertificaat bewijst dat je een test onderging waarvan het resultaat negatief was. Dit kan een negatieve PCR-test zijn van max. 72 uur oud of een negatieve antigeentest van max. 36 uur oud.

Testen of quarantaine

Het PLF neemt voor het bepalen van testen en quarantaine telkens de laatste 14 dagen in rekening, ook wanneer de zone van kleur verandert.

 1. Kom je uit een groene of oranje zone? Je moet je niet laten testen en niet in quarantaine.
 2. Kom je uit een rode zone in de Europese Unie of Schengenzone of uit een rood derde land op de witte lijst?
 • Heb een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat?
  • Je moet een PCR-test doen maximum 72 uur voor je in België bent of een RAT-test (bij een apotheek op de lijst van www.apotheek.be) maximum 36 uur voor je in België bent. Deze test moet negatief zijn. Bij aankomst in België moet je niet in quarantaine.
  • Laat je daarna nog eens testen op dag 7 (PCR of RAT).
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
 1. Kom je uit een rode zone buiten de Europese Unie of Schengenzone?
 • Heb je EU-nationaliteit of hoofdverblijfplaats in de EU?
  • Heb je een vaccinatiecertificaat?
   • Laat je testen (RAT of PCR) vóór vertrek naar België.
   • Laat je ook testen (PCR) op dag 1 en dag 7 in België. Je moet in quarantaine tot het negatieve resultaat van je test op dag 1.
  • Heb je geen vaccinatiecertificaat?
   • Laat je testen (RAT of PCR) vóór vertrek naar België.
   • Laat je ook testen (PCR) op dag 1 en dag 7 in België. Je moet in quarantaine tot het negatieve resultaat van je test op dag 7.
 • Heb je geen EU-nationaliteit of hoofdverblijfplaats in de EU? Je mag enkel naar België reizen voor essentiële redenen of als je een erkend vaccinatiecertificaat hebt met volledige vaccinatie. Lees hier meer.
  • Heb je een vaccinatiecertificaat?
   • Laat je testen (RAT of PCR) vóór vertrek naar België.
   • Laat je ook testen op dag 1 en dag 7 (PCR). Je moet in quarantaine tot het negatieve resultaat van je test op dag 1.
  • Heb je geen vaccinatiecertificaat? Dan mag je enkel voor essentiële redenen naar België reizen. Lees hier meer.
   • Laat je testen (RAT of PCR) vóór vertrek naar België.
   • Laat je ook testen op dag 1 en 7 (PCR) dat je in België bent. Je moet in quarantaine tot het negatieve resultaat van je test op dag 7.
 • Er zijn enkele landen waarvoor dit niet zo is. Je vindt deze lijst op info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/
 • In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine gaan. Lees hier meer.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.

Let op: Reizigers die in Brussel wonen of verblijven : kom je terug uit een rode zone (binnen of buiten EU/Schengen) EN heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat, laat je testen op dag 1 en 7 na terugkomst en blijf in quarantaine tot het resultaat van je tweede test bekend is.

 1. Kom je uit een heel hoog risico land binnen de Europese Unie of Schengenzone?
 • Heb je een vaccinatiecertificaat? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat?
  • Laat je testen op dag 1 (PCR). Je blijft in quarantaine in afwachting van het resultaat. Je moet je niet laten testen op dag 1 wanneer je bij aankomst in België een geldige negatieve test van max. 72 uur oud bij je hebt. Indien je vóór je reis positief test, mag je niet reizen.
  • Laat je daarna nog eens testen op dag 7 (PCR).
  • Is een test positief? Je moet minstens 10 dagen verplicht in isolatie.
  • RAT-tests zijn niet mogelijk na aankomst uit een heel hoog risico land. Enkel PCR-tests zijn toegelaten.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
 1. Kom je uit een heel hoog risico land buiten de Europese Unie of Schengenzone?
 • Je mag niet naar België reizen. Je mag enkel naar België reizen in een zeer beperkt aantal gevallen. Lees hier meer.
 • Maak je deel uit van deze zeer beperkte uitzonderingen? Je moet beschikken over:
  • een negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud;
  • een digitaal EU-COVID-certificaat (of een door de Europese Commissie of België gelijkgesteld certificaat);
  • een attest dat overeenkomt met de uitzondering Lees hier meer.
 • Je moet 10 dagen verplicht in quarantaine. Dit is zo voor iedereen, ook als je volledig gevaccineerd bent. Laat je testen (PCR) op dag 1 en 7 dat je in België bent. RAT-tests zijn niet mogelijk na aankomst uit een heel hoog risico land. Enkel PCR-tests zijn toegelaten.
 • Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
Opgelet : Je mag NIET reizen wanneer je in quarantaine of isolatie zit. Indien je in het buitenland in quarantaine of isolatie zit, moet je deze daar vervolledigen alvorens je naar België kan terugkeren. Enkel in uitzonderlijke gevallen en in overleg met de gezondheidsautoriteiten kan van deze regel afgeweken worden.
Opgelet : wanneer de politiediensten vermoeden dat het PLF-formulier of het attest voor negatieve Covid-19-test vervalst werden, wordt een proces-verbaal opgesteld. Dit proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket. Gelet op de bijzondere ernst van deze inbreuken met een bedrieglijk opzet en het feit dat het coronabeleid staat of valt met de echtheid van deze documenten, wordt, indien voldoende aanwijzingen voorhanden zijn en met vermelding van verzachtende omstandigheden, tot rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank overgegaan wegens valsheid en gebruik van het valse stuk.

Sinds 1 juli 2021 is vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie ((opent in nieuw venster)) mogelijk op basis van het nieuwe Europese digitale coronacertificaat. Dat certificaat is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, recent negatief op corona is getest of van corona is hersteld.