Coronatests en certificaten

Een coronacertificaat nodig?

Meer info over het Europees coronacertificaat kan je hier nalezen: Digitaal coronacertificaat | Europese Commissie (europa.eu)

Download je certificaat via de officiële app: CovidSafeBE 

Of via MijnGezondheid.be

Je kan ook een papieren certificaat aanvragen per post. Daarvoor bel je naar 078 78 78 50

Zit je met een andere vraag? Misschien kan je hier wel een antwoord vinden op enkele FAQ. Of je kan je vraag stellen aan de corona-lijn:  0800 14 689.

Een coronatest nodig?

Je hebt symptomen:

Als je maar heel lichte symptomen hebt die kunnen passen bij een COVID19 infectie, kan je nu ook zelf een code aanmaken via de zelfevaluatie-site van de overheid om dan vervolgens een officiële test te laten doen in een testcentrum of bij een apotheker. Soms bij hevige drukte zal dit voor u sneller gaan op deze wijze en zo kan de arts ook beter garanderen dat erg zieke mensen zeker wel nog een afspraak kunnen krijgen.  Wie iets meer klachten heeft die kunnen passen bij een COVID19 infectie of die met vragen zit, maakt best een echte afspraak bij de huisarts zelf op de daarvoor voorziene momenten. De arts zal je dan zonodig onderzoeken en meestal ook een coronatest afnemen, meestal zal je dan ook gevraagd worden om alvast  in ‘isolatie’ te gaan in afwachting van je testresultaat.

Je hebt geen symptomen:

Bij mensen zonder klachten gebeurt een corona-test best niet in de huisartspraktijk maar in een testcentrum. Dit dient om te vermijden dat de agenda vol raakt met mensen die enkel voor een test komen waardoor zieke mensen niet meer tijdig een afspraak bij de arts zouden kunnen krijgen.

Heb je zo een test nodig dan kan je terecht in de verschillende testcentra in Gent. Deze zijn hier opgelijst: Testen op het coronavirus in Gent | Stad Gent

Wanneer je zelf geen klachten hebt maar wel beschouwd wordt als een hoog-risico-contact ontvang je normaalgezien codes die je dient te gebruiken om hier online een afspraak te maken voor een test op de 1ste dag na je blootstelling en op de 7de dag na je blootstelling. Je zal ook ik ‘quarantaine’ moeten gaan. Hoe lang deze maatregelen nodig zijn, wordt je door de contacttracers uitgelegd of wordt besproken met de huisarts, die u hierbij zonodig ook een ziekte- of quarantaine-attest bezorgen. Heb je geen codes ontvangen maar heb je wel een hoog-risico-contact dan kan je via een telefonisch consult met de huisarts toch nog zo’n codes krijgen om dan vervolgens je testafspraak te kunnen boeken in het testcentrum.

Ook wanneer je een test moeten laten afnemen in het kader van een reis, zowel voor vertrek als na terugkomst, of als voorwaarde voor  deelname aan bepaalde evenementen laat je deze test best in een testcentrum afnemen. Let op: wanneer je nog geen codes hebt kan je niet bij elk testcentrum terecht, voor die tests zal je dan bvb naar Labo Nuytinck ( 09 257 20 10),  testcentrum van UZ Gent ( 09 332 12 30) of bepaalde andere labo’s moeten gaan (na afspraak)

Na de test:

Je ontvangt de resultaten normaalgezien ten laatste de dag nadien. Je kan ook je resultaten zelf online opzoeken (handig in het weekend!). Dat kan bvb met je identiteitskaart en een kaartlezer op www.cozo.be. Als dit niet lukt voor je kan je tenslotte ook de vaste huisarts bellen voor de resultaten . 

Bij een positieve test zal je gecontacteerd worden door de contacttracers die je gaan vragen hun een lijst te bezorgen met je recente contacten. Meer informatie daarover kan je hier vinden. Je arts zal ook vragen deze hygiene-adviezen voor Covid19 patienten na te lezen en je huisgenoten en hechte contacten op de hygiene-adviezen voor hen te wijzen.

We weten dat de meeste mensen besmet met het Corona virus spontaan genezen. De maatregelen zijn er vooral op gericht de verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan om mensen met een verhoogd risico op een ernstiger verloop te beschermen.

Uitgebreidere info kan je ook hier nog eens nalezen

Wat kan je doen om je eigen herstel te bevorderen?

Drink voldoende en eet gezond. Rust goed uit.

Bij pijn of koorts kan je paracetamol nemen. Volwassenen mogen 4 keer per 24 uur paracetamol van 1 gram nemen. Bij kinderen doseer je volgens gewicht. Gebruik daarvoor het doseerspuitje dat bij de siroop zit. Geef kinderen niet vaker paracetamol dan 4 keer per 24 uur. Bij twijfel bel je de huisarts.

Indien je symptomen verergeren (bv. ademhalingsproblemen, hoge koorts,…), neem dan opnieuw telefonisch contact op met de huisartsenpraktijk. Informeer ons altijd dat je (mogelijks) een corona patiënt bent.

Betrouwbare informatie over Corona:

Corona-patientenfiches van Domus Medica: Moet ik mij laten testen? –  Ik had contact met een Covid positief persoon. Wat nu? – Ik kom terug uit het buitenland. Wat nu?

Coronalert: App voor smartphone die bijhoudt wanneer je een hoog-risicocontact hebt gehad met iemand (die ook de app heeft) die positief testte voor Covid19. Ook zeer handig om sneller over je testresultaat te beschikken

FOD Volksgezondheid over het Coronavirus: Frequently Asked Questions

Gezondheid en Wetenschap Corona: Nederlandstalige duiding bij berichten over corona in de pers

Coronavirus Mythbusters WHO: Engelstalige duiding bij mythes over het coronavirus

Mondmaskers: Ik bescherm jou – Jij beschermt mij: Wanneer, waarom en hoe draag je best een mondmasker?

Contacttracing: Wat kan je verwachten van de contacttracing?