Gynecologie

ALS VROUW NAAR DE HUISARTS  

Ook voor die typische vrouwenvragen is uw huisarts de meest aangewezen persoon.
Hij kent u goed en heeft de vaardigheden om u ook hier te helpen.
Voor het opstarten of voorschrijven van een geschikt voorbehoedsmiddel, preventieve onderzoeken, zoals borstonderzoek, het opsporen van SOA’s ( seksueel overdraagbare aandoeningen ), zwangerschapsbegeleiding of vragen rond menopauze, kan u inderdaad ook bij uw huisarts terecht.


Het voorbehoedsmiddel, contraceptiva:
Wanneer u voor het eerst een voorbehoedsmiddel wilt nemen of gebruiken, hoort daar wel enige uitleg bij. Uw huisarts kan u die geven en omdat u hem goed kent, is het ook gemakkelijker om uw vragen en bedenkingen met hem te bespreken. Hij zal u helpen bij het maken van de juiste keuze. Ook advies geven over het correcte gebruik van uw voorbehoedsmiddel en info in verband met bepaalde risicofactoren hoort erbij. Uitgebreide onderzoeken zijn niet nodig. Regelmatige controle van bloeddruk en gewicht zijn wel belangrijk. Een uitstrijkje wordt aangeraden vanaf de leeftijd van 25 jaar.

Preventie
Het borstonderzoek:
Met vragen over borstkanker kan u ook bij uw huisarts terecht. Hij kan u informeren over zinvolle preventie. Of, en hoe dikwijks een mammografie of echografie nodig is, of op welke alarmtekens u moet letten (knobbeltje, tepelverlies, tepelintrekking, huidverandering).

Zwangerschapsbegeleiding:
Plant u een zwangerschap, dan zijn er ook belangrijke zaken, die u best vooraf met de huisarts bespreekt. Voor en tijdens de zwangerschap zijn er enkele onderzoeken, die door uw huisarts kunnen gedaan worden. Hij kan uw zwangerschap vakkundig begeleiden, samen met de gynecoloog van uw keuze.

Menopauze:
Tijdens de menopauze ondergaat uw lichaam allerlei veranderingen en die uiten zich soms onder de vorm van hinderlijke kwaaltjes. Uw huisarts kan u hierbij raad geven. Soms is een behandeling met medicatie nodig.