Darmkankerscreening

Darmkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij de vrouw (na borstkanker) en de derde bij de man (na longkanker en prostaatkanker). Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen de diagnose dikkedarmkanker te horen. Het is een van de weinige soorten kanker die in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt. Dikkedarmkanker ontwikkelt traag, en is beter te behandelen naarmate hij vroeger ontdekt wordt. Behandeling in een vroeger stadium doet de overlevingskansen stijgen.

Wat?
Darmkanker is vooral een ziekte van de dikke darm. Dunnedarmkanker is zeer zeldzaam.

Dikkedarmkanker of colorectale kanker is een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de dikke darm. Het begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling van het slijmvlies in de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten. Soms worden ze echter kwaadaardig en groeien ze uit tot kanker. Waarom iemand poliepen krijgt, is niet geweten. Waarom ze kwaadaardig worden ook niet. Poliepen kunnen wel weggenomen worden. Hoe vroeger dat gebeurt, hoe beter. Zo’n 30% van de 60-plussers ontwikkelt een darmpoliep; slechts 5% van die poliepen ontaardt in darmkanker.

Hoe voorkomen?

Een gezonde levensstijl verkleint het risico op dikkedarmkanker. Het Vlaamse gezondheidsbeleid is er dan ook vooral op gericht om de onderliggende risicofactoren van dikkedarmkanker aan te pakken:
* Eet voldoende groenten, fruit en vezels.
* Verminder vetinname.
* Beweeg voldoende.
* Hou uw gewicht optimaal.
* Rook niet.

Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dikkedarmkanker, maar de ziekte kan niet altijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de aandoening in een vroeg stadium opgespoord wordt. Dat verhoogt de kans op volledig herstel.

Wanneer opsporen?

Vanaf 40 jaar is het nuttig om na te gaan of U een verhoogd risico heeft op darmkanker, bijvoorbeeld als er in uw familie vaak darmkanker voorkomt. Naar schatting zou 20% tot 25% van de patiënten met darmkanker een of meerdere familieleden hebben die ook de aandoening ontwikkelen. Er zijn ook erfelijke vormen van darmkanker. Wie dikkedarmkanker in de familie heeft, kan hierover best met zijn arts overleggen.

Vroegtijdige opsporing
Screening naar darmkanker bij patiënten zonder verhoogd risico gebeurt vanaf 50 jaar tot en met 74-jarige leeftijd met behulp van een stoelgangstaal. Er wordt in de stoelgang nagekeken of er bloed aanwezig is, wat op een darmpoliep kan wijzen. Sommige poliepen zouden mogelijks kunnen evolueren tot darmkanker. Indien het stoelgangstaal positief is op bloed, is het aangeraden om de darm te laten onderzoeken door een coloscopie.

Via de overheid worden sinds 2013 systematisch patiënten uitgenodigd om deel te nemen aan de vroegtijdige opsporing. Dit gebeurt op 56-jarige leeftijd en dit geleidelijk aan per geboortejaar. Om te weten wanneer uw geboortejaar aan de beurt is of voor verdere informatie, kan u terecht op volgende websites. Aarzel niet om uw huisarts hierover aan te spreken!

https://www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker/
http://www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Ziektelijst-A-Z/Dikkedarmkanker/